Dansk topchef får nøglerolle i Davos

Jim Hagemann Snabe har en nøglerolle i World Economic Forum, som fra onsdag til lørdag i Davos holder sit årlige topmøde for verdens mest indflydelsesrige beslutningstagere fra erhvervsliv og politik.

Jim Hagemann Snabe er vant til at have travlt, men 80 møder med deltagelse af verdens mest indflydelsesrige politikere og erhvervsfolk samt en perlerække af regerings- og statschefer kan tage pusten fra de fleste. Men det følger med, når man har en nøglerolle i næste uges afvikling af World Economic Forums møder i Davos. Arkivfoto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når World Economic Forum onsdag morgen for alvor blænder op for The Annual Meeting i den schweiziske bjergby Davos, vil en enkelt dansker have en central rolle i at drive det ekstraordinære topmøde for verdens tungeste politikere og erhvervsfolk frem mod målet.

Navnet er Jim Hagemann Snabe, indtil for nylig topchef i IT-giganten SAP, og i dag bestyrelsesmedlem i flere store internationale og danske virksomheder samt ny nøgleperson i World Economic Forum, som i de sidste godt 45 år har opnået en unik position i verden.

I løbet af fire intense mødedage vil flere end 2.500 deltagere fra 140 lande være samlet, herunder 1.500 topledere fra det globale erhvervsliv og mere end 40 stats- og regeringschefer.

Sammen vil de tage temperaturen på verdens tilstand og forsøge at finde løsninger på både presserende og langsigtede internationale udfordringer. Alt sammen sker det under WEFs storladne slogan, som hedder: Committed to improving the State of the World.

På plads i maskinrummet

Når deltagerne samles i Davos, vil Jim Hagemann Snabe sidde i maskinrummet hos WEF og være med til at styre årsmødet, men han vil også være synlig i projektørlyset på hovedscenen.

På åbningsdagen onsdag skal han styre en session med overskriften The Future of the Digital Economy. Her skal han være med til at finde svar på, hvad der skal til for at sikre en velfungerende, åben og sikker digital økonomi. Seancen åbnes af Klaus Schwab, grundlæggeren af WEF, og i panelet sidder Sheryl Sandberg fra Facebook, Eric Schmidt fra Google Inc. og Satya Nadella fra Microsoft Corporation – kort sagt globale sværvægtere.

For at forstå, hvordan en dansker er havnet lige dér, skal man kende lidt til Jim Hagemann Snabes karriere.

Som topchef i SAP var han i samspil med sin co-CEO, Bill McDermott, med til at fordoble selskabets markedsværdi til ca. 600 mia. kr. på kun tre år og var den højest placerede dansker i internationalt erhvervsliv.

Han stoppede som CEO i 2014 efter i næsten 25 år at have indsamlet en uhyre stor viden, som han ønskede at bringe i spil som professionelt bestyrelsesmedlem og til gavn for andre. På det tidspunkt havde han oparbejdet gode relationer til World Economic Forum, eftersom SAP længe har været en aktiv partner i WEF.

Jim Hagemann Snabe blev bl.a. inviteret til at deltage i International Business Council, som er en gruppe på ca. 50 internationale topledere, der er med til at forme den agenda, som World Economic Forum arbejder efter.

Hagemann i de tungeste fora

Han siger det ikke selv, men han må have gjort et godt indtryk, for da Klaus Schwab sidste år hørte, at Jim Hagemann ville forlade topposten i SAP for at fokusere på nye opgaver, ringede den tyske professor. Og resultatet er, at Snabe ikke alene bliver en central person i Davos, men også kommer til at spille en vigtig rolle, når det handler om at udvikle verdens mest indflydelsesrige tænketank fremover.

Groft sagt styres organisationen ved hjælp af to centrale organer:

I Foundation Board, en slags fonds-bestyrelse, sidder tunge internationale ledere, som hjælper WEF med at sætte en strategisk retning.

I Managing Board, direktionen, sidder de ledere, som formelt har ansvar for at lede organisationen.

Jim Hagemann er med i begge fora, ligesom han sidder i bestyrelsen for den amerikanske del af WEF.

I Foundation Board har den tidligere tyske vicekansler og FDP-formand, Philipp Rösler, ansvar for at udrede den regionale dimension og varetage kontakten til de politiske systemer rundt om i verden, mens den tidligere norske forsvars- og udenrigsminister, Espen Eide, har ansvar for at analysere den geopolitiske udvikling. Jim Hagemann Snabe styrer som chairman for Center for Global Industries det tredje ben i WEF.

Center for Global Industries rummer de ca. 2.000 store virksomheder, der deltager i WEF, enten som strategiske partnere eller som medlemsvirksomheder. Virksomhederne betaler for, at de 600 højtuddannede specialister i WEF kan udføre deres arbejde fra hovedkvarteret i Geneve og kontorer rundt om i verden. Eftersom der er tale om en non-profit organisation bliver alle indtægter brugt til arbejdet.

Center for Global Industries arbejder bl.a. med at definere fremtiden for virksomhederne indenfor 20 centrale brancher og hjælper dem med at møde udfordringerne gennem en lang række konkrete projekter.

World Economic Forum var tidligere mest et samlingssted eller netværk, men i de sidste ti år har man internt arbejdet hårdt på at skabe mere konkret indhold og ved at udarbejde strategier. WEF udsender i dag mange flere rapporter – herunder den kendte Competitiveness Report – arrangerer flere regionale konferencer rundt om i verden og styrer konkrete projekter.

Fremover skal WEF ifølge Jim Hagemann Snabe blive endnu mere orienteret mod handling.

»World Economic Forum skal være en katalysator for forandring og fremgang. Målsætningen for organisationen hedder jo Comitted to improving the State of the World. For at nå det mål har vi valgt at fokusere på ti hovedtemaer. Ideen er at koncentrere aktiviteterne på færre ting for at få mere gennemslagskraft og fremdrift.«

80 møder på fem dage

I Davos venter et program, som vil kunne slå de fleste i gulvet.

Jim Hagemann Snabe skal mødes med CEOs fra verdens store virksomheder, både i diverse branchefora og på tværs af sektorer. Han skal også sikre vellykkede møder i Community of Chairmen, hvor mange magtfulde bestyrelsesformænd mødes. Endelig skal han lede paneldiskussioner i kongreshallen, hvor han især vil have fokus på, hvordan nye teknologier vil ændre verden.

I kalenderen er oplistet 80 møder.

Han har derudover et ansvar for at sætte skub i to vigtige nye projekter. Det ene handler om The future of the internet, hvor hypotesen er, at den digitale infrastruktur vil blive afgørende for verden fremover.

»Historisk har vi haft transport på havene, på veje og jernbaner, og vi har opbygget en telekommunikations-infrastruktur, men nu har vi en digital infrastruktur, som på den ene side er fuldstændig vital for verdens fremtid, men som på den anden side ikke er forbundet med tilstrækkelig god sikkerhed,« siger Jim Hagemann Snabe.

»Vi sætter mere og mere af vores fremtid ind på en digital platform, men vi har ikke skabt en fornuftig governance. Det skyldes dels, at internettet er født decentralt som et system, hvor alle arbejder sammen lidt kaotisk. Men det skyldes også, at der er tale om en relativ ny infrastruktur, hvorfor der ikke er blevet opsat tilstrækkelige gode globale regler. På det punkt skal vi nå fremskridt.«

Det andet konkrete arbejdsområde handler om at være med til at sikre bedre finansiering af infrastruktur i udviklingslande.

«Hvis du tager internettet som eksempel, er vi stolte over, at to mia. mennesker har realtime adgang, men fem mia. mennesker har ikke. Spørgsmålet er, hvordan vi får skabt den infrastruktur, som vi kender fra den udviklede verden? En af udfordringerne er, at der ikke er nok villighed til at investere.«

Her er bl.a. den tidligere britiske premierminister, Gordon Brown, med til at bane vejen for nye langsigtede finansieringsprogrammer i samspil med virksomheder, institutionelle investorer og Verdensbanken.

»Det er to konkrete opgaver, hvor jeg er med, primært på grund af mine erfaringer som leder af en stor international teknologivirksomhed,« siger Jim Hagemann Snabe.

Begejstret

Han lægger ikke skjul på, at han er begejstret over arbejdet i WEF.

Han beundrer Klaus Schwab, den knivskarpe økonomiprofessor, som har udviklet WEF fra ingenting til en global organisation, der tiltrækker præsidenter, premierministre, topledere fra erhvervslivet, stjerner fra universitetsverdenen, religiøse overhoveder og verdens største medier.

»Klaus er fysisk set en ældre herre på 76 år, men mentalt er han ung og kigger hele tiden frem og udfordrer alle.«

Derudover har Jim Hagemann Snabe det privilegium, at han i WEF-bestyrelsen sidder sammen med bl.a. IMF-chef Christine Lagarde og Jack Ma fra kinesiske Alibaba. Som tidligere topchef har han været vant til at møde beslutningstagere på højeste plan, herunder forbundskansler Angela Merkel, men bredden og dybden i WEF slår alt. Her kan han for alvor forfølge sin ambition om at bidrage med mere end en stærk bundlinje.

»Jeg har altid ment, at virksomhedsledere udover at drive en fornuftig virksomhed skal tage et større ansvar for den verden, de agerer i. Da jeg besluttede mig for at stoppe som operationel CEO, var en af tankerne, at jeg ville bruge mere tid på at hjælpe andre med at lykkes.«

Forbindelse til virkeligheden

Dog har han ikke klippet båndene til forretningsverdenen, for han vil – som han udtrykker det – ikke miste forbindelsen til virkeligheden.

I dag sidder han i bestyrelserne for Siemens, Allianz, SAP, Danske Bank og B&O, som hører til i vidt forskellige brancher, men som alle har digitale udfordringer. Siemens er med sine 380.000 ansatte i den grad en global storspiller, så han er pisket til at være på toppen af strategi, forretningsudvikling og teknologi.

50 procent af tiden i sit nye arbejdsliv bruger han på World Economic Forum.

Forud for årsmødet har han været med til at opstille rammen om mødet, som er sammenfattet i sloganet – The New Global Context.

»Indtil 1989 var der to verdensordener, men med den kolde krigs ophør og Murens fald tog kapitalismen over, og vi har haft en periode med hurtig økonomisk integration og hastig globalisering,« siger han

Pointen fra WEF er, at vi befinder os i en ny brydningstid, hvor globaliseringen trues.

»Der er flere store regionale konflikter. Udviklingen i Rusland og Ukraine vil være med til at påvirke Europas fremtid og afgøre Ruslands relation til Europa eller Kina. Der er risiko for konflikter mellem Kina og Japan, og det vil sige sammenstød mellem verdens største og tredjestørste økonomi, og så er der konflikterne i Mellemøsten, som samtidig påvirkes voldsomt økonomisk af de nye oliepriser.«

De ændrede regionale og geopolitiske vilkår kan med ét slag forandre betingelserne for en virksomhed.

»Carlsberg har i 25 år investeret kraftigt i Rusland. Pludselig får de helt nye rammebetingelser, som gør tingene meget svære,« lyder det fra Jim Hagemann Snabe.

Konflikter kan begrænse fremdriften

Helt overordnet kan de regionale spændinger og konflikter også begrænse globaliseringens fremdrift.

»Der kommer nye skel og begrænsninger i en tid, hvor teknologien ellers kunne gøre verden mere sammenhængende. Udnytter vi teknologien rigtigt, vil det kunne sætte gang i innovationen. Men på grund af de geopolitiske udfordringer er der risiko for, at vi eksempelvis får et fragmenteret internet – det vil sige et kinesisk internet, et russisk, et tyrkisk og et europæisk internet, og så er ideen pludselig væk. Der er sat gang i forandringer, som er radikale, modstridende og derfor latent meget risikable,« siger Snabe.

Efter hans mening har behovet for WEF derfor aldrig været større.

»Vi får brug for mere tværgående samarbejde end nogensinde, og her kan WEF spille en rolle. Ikke mange institutioner kan i samme grad samle erhvervsledere og politikere i et forsøg på at løse problemerne.«