Dansk superkonsulent stiger til tops i global gigant

Boston Consulting Groups Lars Fæste er kendt af mange danske topdirektører som en stærk konsulent og sparingspartner på store transformationsprocesser. Nu avancerer han til topledelsen i den globale rådgivningsvirksomhed.

»Hvis vi ser Danmark som en virksomhed, er der behov for en turnaround. Der er behov for en dramatisk forandring af dansk økonomi for at forsvare og forbedre vores konkurrencekraft,« skrev Lars Fæste i en omfattende erhvervsøkonomisk analyse sidste år. Arkivfoto: Linda Kastrup
Læs mere
Fold sammen

Det er et skridt helt op i toppen af et af verdens allerstørste og mest prestigefyldte konsulentfirmaer, som Lars Fæste nu tager. Efter en årrække som nordisk chef for Boston Consulting Group (BCG) træder Fæste nu ind i både bestyrelsen og den øverste operative ledelse i det amerikanske konsulentfirma, der har kunder blandt verdens allerstørste virksomheder verden over.

Det er første gang, at en dansker sætter sig i topledelsen af BCG.

»Jeg er selvfølgelig glad for det step opad. Men jeg vil fortsat bruge mindst 70 procent af min tid på klienter, det vil altid være min første prioritet,« siger Lars Fæste, der er kendt som en transformationsguru og har været med til at udføre omfattende forandringsprojekter fra start til slut i store virksomheder i hele verden.

Ifølge Berlingskes oplysninger har han herhjemme bl.a. arbejdet med A.P. Møller - Mærsk og Carlsberg samt adskillige andre store virksomheder. Selv vil han ikke – i vanligt topkonsulentstil – tale om sine klienter.

Lars Fæste er relativt ukendt i den brede offentlighed, men han færdes meget hjemmevant i direktioner og bestyrelser i de største virksomheder, og han har et meget bredt netværk blandt eliten af danske topchefer.

I efteråret sidste år ruskede han lidt op i den danske, politiske debat med en stor analyse af dansk økonomi, som viste, at der fortsat er et massivt behov for reformer, hvis ikke Danmark skal sakke endnu længere bagud. Analysen var udarbejdet med erhvervsøkonomiske briller og gav et meget anderledes syn på dansk økonomi, som efterfølgende medførte stor debat.

»Hvis vi ser Danmark som en virksomhed, er der behov for en turnaround. Der er behov for en dramatisk forandring af dansk økonomi for at forsvare og forbedre vores konkurrencekraft. Hvis ikke vi vågner, så bliver Danmark som butikskæden Blockbuster, der ikke så Netflix i bakspejlet, før det var for sent,« sagde Lars Fæste i den forbindelse til Berlingske.

I BCG vælges topchefen (CEOen) for tre år ad gangen. Det er den nye amerikanske topchef Rich Lesser, der netop har udpeget Lars Fæste til et sæde i både bestyrelsen og den øverste operative ledelse i konsulentfirmaet.

BCG er et privatejet partnerselskab, der ejes af de cirka 950 globale partnere i selskabet, der findes i de samlet 84 kontorer verden over, som BCG har. BCG har i alt cirka 11.000 ansatte og omsatte sidste år for knap fem milliarder dollar (33 milliarder kroner).

Det styres en 12 mand stor executive commitee, hvoraf halvdelen er valgt af medarbejderne og resten af topledelsen, og derudover er der en operative commitee på seks medlemmer. Lars Fæste er med begge steder.