Dansk Metal: Forslag kan forlænge ledigheden

Flere af forslagene fra Carsten Koch-udvalget vil forringe lediges muligheder for at komme hurtigt i job, vurderer Dansk Metal. Fagforbundet mener, at ledige hurtigt bør have ret til uddannelse.

Carsten Koch-udvalget anbefaler, at de ledige fortsat skal møde i jobcenteret som det første frem for i a-kasserne. Det har vakt stor røre i fagbevægelsen, herunder i Dansk Metal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange fine intentioner, men også mange forkerte værktøjer. Sådan lyder meldingen fra lederen af Dansk Metals a-kasse, Torben Poulsen, efter Carsten Koch-udvalget har sine anbefalinger til reform af beskæftigelsesindsatsen.

Torben Poulsen er blandt andet utilfreds med, at Carsten Koch-udvalget først vil give ledige ret til en jobrettet uddannelse efter seks måneders arbejdsløshed. Han peger på, at reglerne i dag giver ledige ret til uddannelse efter fire måneders arbejdsløshed, hvilket i forvejen ifølge Dansk Metal er for lang en karensperiode.

"Det er helt håbløst at have en karensperiode. Vi oplever gang på gang, at vores medlemmer ikke får de opslåede job, fordi de eksempelvis mangler et kort svejsekursus eller et bestemt certifikat. Derfor vendte vi os kraftigt imod det, da regeringen indførte fire-måneders grænsen, og at udvide den til mere end seks måneder gør det blot endnu værre," siger Torben Poulsen i en pressemeddelelse.

Han undrer sig over, hvordan udvalget kan nå frem til den anbefaling.

"Udvalget blev specifikt bedt om at komme med forslag til, hvordan man hurtigere kan få ledige i job, blandt andet set i lyset af, at dagpengeperioden er blevet halveret. Vi har derfor sendt solid dokumentation til ekspert-udvalget, der viste, at målrettet uddannelse faktisk er det mest effektive aktiveringsredskab til at få vores medlemmer i job, men det har udvalget set bort fra," siger Torben Poulsen i pressemeddelelsen.

Slagsmål om a-kasser

Dansk Metal er også modstandere af udvalgets forslag om, at man skal henvende sig i jobcentrene - og ikke a-kasserne - når man bliver arbejdsløs. Netop dette punkt har i en længere periode givet anledning til en ophedet debat, og Fagbevægelsen har længe ønsket, at opgaven skal ligge i a-kasserne, der traditionelt har været en rekrutteringskanal for fagforeningerne.

"Den første kontakt bør ligge i a-kasserne. Det er os, der kender medlemmerne, deres uddannelser og jobområder. Det er os, der har kontakten til virksomhederne gennem 5.000 tillidsvalgte på de enkelte arbejdspladser. Det er os, der er de bedste jobformidlere på vores område," siger Torben Poulsen.

Selv om der ifølge Dansk Metal er mange tidsler i Carsten Koch-rapporten, peger fagforbundet også på lyspunkter.
"Carsten Koch-udvalget lægger op til en mere individuel indsats, større valgfrihed og flere rettigheder til de arbejdsløse. Det er sød musik i vores ører, og der er da også flere konkrete forslag, som straks bør gennemføres," siger Torben Poulsen.

Regeringen vil i næste måned komme med sit udspil til en reform af beskæftigelsesindsatsen.