Dansk lederstil er moderne

Luxembourg er et lille land, men fyldt med mange nationaliteter. Bankmanden Steen Foldberg fortæller om den kulturelle smeltedigel.

Steen Foldberg understreger, at det er nemt at flytte til Luxembourg, hvor der generelt er en betydeligt højere levestandard end i Danmark. Til gengæld er boligerne meget dyrere. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Leonid Andronov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er den største forskel på at drive virksomhed her og hjemme i Danmark?

Først og fremmest afviger kulturen fra den danske. Det specielle i Luxembourg er, at der ikke kun er én kultur. Der er mange forskellige på den samme arbejdsplads. Det viser sig ved, at man har tre officielle sprog i landet. Der er 160.000 mennesker, der krydser en af de tre grænser hver dag for at komme på arbejde. Hvis man driver virksomhed i Tyskland eller for eksempel Belgien, er 90 procent af medarbejderne lokale.

I mit gamle job havde jeg ansvaret for 330 medarbejdere, der kom fra 34 lande. Det giver udfordringer med kommunikation, normer og standarder. Der er stor forskel på, hvordan en arbejdsdag kommer til at forløbe. Det er ikke nok bare at tilpasse sig en enkelt kultur. Selv om der er en kulturel smeltedigel, findes der dog en særlig luxembourgsk kultur, der er en godt rystet cocktail med mange forskellige elementer. Man skal passe på med at fortælle danske vitser. Det kan nemt blive misforstået.

Til gengæld kan man godt lide den danske lederstil, som bliver anset for at være meget moderne. Da jeg begyndte på min nuværende arbejdsplads, var mine medarbejdere meget overraskede, da jeg sagde, at jeg ikke altid havde ret. Generelt er der også en større loyalitet i virksomhederne. Ledergrupperne er mere sammentømret i Luxembourg sammenlignet med i Danmark.

Hvad er den mest almindelige bommert for danske erhvervsfolk der, hvor du er?

Der bliver brugt for lidt tid på at finde ud af, hvordan ting fungerer hernede. Det nytter ikke at tro, at det, som virker i Danmark, også kan overføres til Luxembourg. Det nytter ikke at være skuffet eller forurettet over, at ingenting virker.

Spillereglerne, og hvordan man tager beslutninger, er anderledes. En ny chef behøver ikke nødvendigvis at gå ind og få alle problemer løst med det samme. Ofte løser problemerne sig selv. Kig på det store billede og forstå, at der er andre kulturer end den danske.

Hvordan er levevilkårene med bolig, indkøb, børn, skatter, offentlige myndigheder og den slags?

Levestandarden er høj i Luxembourg og væsentligt højere end i Danmark. Lønningsniveauet er højere, og skatter og moms er lavere. Men Luxembourg er ikke det skattefri land, som mange forestiller sig. Marginalskatten på personlig indkomst er 44 procent. Men der er fradrag for at være gift, og for børn. Så det betyder, at rådighedsbeløbet er to-tre gange højere end i Danmark.

Til gengæld er boligerne meget dyre. En grund i Luxembourg koster hurtigt 10-15 millioner kroner. Og så skal der bygges herefter. Mange vælger derfor at leje en bolig, som typisk for en familie koster fra omkring 20.000 kroner om måneden.

Ejendomsskatterne er lave, og forsyningsudgifterne er det halve af, hvad vi kender fra hjemlandet. Udvalget er meget stort i supermarkederne. Gæster er altid overraskede over, hvor meget der er på hylderne. Og så har vi fantastiske resturanter med fransk mad, tyske portioner og luxembourgske priser.

Hvad savner du mest fra Danmark?

Havet. Det tog mange år at vænne sig til at undvære det. Jeg savner den danske ost, så det står altid øverst på indkøbslisten, når vi er hjemme. Danskerne er også mere umiddelbare. At gå i Nyhavn en varm sommerdag kan ikke finde noget match her. Der er en god løssluppen stemning.

Hvad kan danske erhvervsfolk lære af dit nye hjemland?

Samspillet mellem regering, politikere, offentlige myndigheder og de private virksomheder. Det er nemt at få en dialog og nemt at komme i kontakt med ledende regeringsmedlemmer. De er også mere opsøgende i forhold til virksomheder. Og så tænker politikkerne her ikke så kortsigtet i Danmark, hvor pressen ofte sætter dagsorden.

Hvordan fungerer din VL-gruppe, og hvad betyder den for dig?

Det er et godt netværk. VL-gruppen er også et socialt samlingspunkt for danske erhvervsfolk her, og mange af de mennesker, som har valgt at flytte hertil, har et drive og en energi, der automatisk gør dem spændende at være sammen med.

Hvilke gode råd vil du give andre, der skal arbejde her?

Det er nemt at flytte til Luxembourg. Tre ud af fem, der flytter herned, bliver her. Det er vigtigt at få et netværk, når man flytter hertil.