Dansk ja til frivilligt arbejde i arbejdstiden

Tre af fem danskere ville gerne udføre frivilligt arbejde, hvis de kunne få fri til det. Det arbejder flere virksomheder nu på at give dem.

Danskerne vil gerne udføre frivilligt arbejde, hvis de kunne få fri fra arbejde til at gøre det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde
Hvis danskerne kunne få fri fra arbejde til at udføre frivilligt arbejde, så ville hele 59 procent gøre det.

Det viser en undersøgelse bestilt af tænketanken Cevea og udført af analyseinstituttet Interresearch, skriver Kristeligt Dagblad. Der er altså et stort, uudnyttet potentiale, som skal hjælpes ud i frivilligt arbejde, mener Ceveas direktør, Jens Jonatan Steen.

»Danskerne skal lave mere frivilligt arbejde, fordi de frivillige har et engagement og en indsigt i en lang række lokale problemer, som staten ikke alene kan matche. Staten skal blive bedre til at udnytte de frivilliges særlige evner,« siger han.

Jens Jonatan Steen opfordrer politikerne til at skabe bedre rammer for det frivillige arbejde for eksempel ved at give virksomheder incitament til at lade sine medarbejdere arbejde i frivillige organisationer i arbejdstiden med løn, sådan som nogle store arbejdspladser allerede gør.

»Det vil nemlig give danskerne mulighed for at arbejde mere frivilligt, sådan som undersøgelsen viser, at de ønsker,« mener han.

I disse uger arbejdes der hos teleselskabet TDC på at udvide en eksisterende ordning, hvor medarbejdere kan få fri - med løn - til at gøre en social indsats i arbejdstiden. Det betaler sig nemlig for TDC, mener underdirektør i personaleafdelingen, Camilla Suhr.

»Vi oplever, at det er ganske motiverende for medarbejderne. Det har en positiv effekt på medarbejderengagementet på arbejdspladsen og giver en samhørighed på tværs af afdelingerne omkring det frivillige arbejde,« siger hun.

At frivilligt arbejde skaber medarbejderengagement understøttes også af Inter-research-undersøgelsen. Hele 74 procent af de adspurgte har svaret, at de får større arbejdsglæde ved at deltage i frivilligt arbejde. I dag bruger kun 11 procent af danskerne tid på frivilligt socialt arbejde, som en undersøgelse foretaget af Capacent Epinion for Røde Kors viste forleden. Ceveas-undersøgelsen viser, at der er et langt større ønske om at udføre frivilligt arbejde, end der er folk, der faktisk gør det.

Undersøgelsen er foretaget i perioden den 24.-27. februar på baggrund af 1082 besvarelser.

Ritzau