Dansk Industri: Genopretningen er kun halvvejs

Arbejdsgiverne sidder fortsat tungt på pengepungen under forhandlingerne om nye overenskomster. Den lave inflation kan dog betyde, at det bliver muligt for industriarbejderne at bevare reallønnen.

»Nu gælder det om at fastholde kursen, så vi ikke sætter det hele over styr,« siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lønmodtagerne har udsigt til endnu to magre år. I hvert fald hvis det står til DI, som netop har taget hul på overenskomstforhandlingerne sammen med modparten, CO-industri.

»Vi er kommet langt i forhold til at genoprette konkurrenceevnen de sidste fire år, men vi er desværre kun halvvejs. Nu gælder det om at fastholde kursen, så vi ikke sætter det hele over styr,« siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI.

Hans modpart i forhandlingerne - CO-Industris og Dansk Metals formand Claus Jensen - var da også beskeden omkring lønkravene. Fagbevægelsen har ingen forhåbninger om lønfest, men det positive takter blandt især eksportvirksomhederne skal komme medarbejderne til gode.

»Det er selvfølgelig vigtigt for os, at vi kan bevare reallønnen. Hvis industrien skal kunne tiltrække dygtige medarbejdere, som også er vigtigt for konkurrenceevnen, bliver vi nødt til at sikre ordentlige vilkår,« siger han.

Claus Jensen vil dog ikke kommentere på, om hans succeskriterium blot er at bevare reallønnen, eller om den skal stige. Den lave inflation kan dog komme ham til hjælp, da de små prisstigninger i sig selv kan sikre reallønnen uden arbejdsgiverne skal have for mange penge op af lommerne.

»Mit succeskriterium er at få en aftale, som lønmodtagerne stemmer ja til,« siger Claus Jensen.

Parterne var til gengæld enige om at indgå en ny aftale om uddannelse i overenskomsten. For lønmodtagerne handler det om tryghed i forhold til at kunne få et nyt job, hvis de bliver fyret, og for arbejdsgiverne handler det om at kunne få mere ud af deres arbejdskraft. Spørgsmålet er bare, hvordan man definerer det og ikke mindst, hvad det skal koste arbejdsgiverne.

»Vi kan godt sige, at uddannelse bliver et stort tema. Men vi er bare meget optagede af, at uddannelsen skal kunne omsættes for virksomhederne. Vi skal sikre, at det er relevant uddannelse,« siger Karsten Dybvad.

Reallønnen har over en bred kam været faldende de seneste fire år. For visse grupper af eksempelvis Dansk Metal har den dog været positiv, hvis eksempelvis deres virksomhed har klaret sig godt på eksportmarkederne.