Dansk fagforening beholder medlemmer i Norge

RETTET: 3F har indgået en aftale om at levere ledige håndværkere til et norsk vikarbureau, hvis bureauet til gengæld betaler håndværkernes danske fagforeningskontingent.

3F har indgået en aftale om at levere ledige håndværkere til et norsk vikarbureau, hvis bureauet til gengæld betaler håndværkernes danske fagforeningskontingent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RETTELSE:

Artikel blev bragt i avisen 26. marts. Her omtaler artiklen danskere, som gennem 3F får formidlet kontakt til og efterfølgende ansættes i det norske vikarbureau Verto. Det fremgik ikke af artiklen, at 3F i aftalen med Verto kræver, at 3Fs medlemmer omgående skal indmeldes i den relevante, faglige norske LO-organisation/Fellesforbundet. Berlingske beklager, at denne centrale oplysning ikke var med i artiklen i forhold til fuldt ud at klarlægge 3Fs holdning og praksis mht. organisering af danske håndværkere i Norge. red.

Mens norske fagforeninger arbejder på at organisere de danske håndværkere, er 3F med til at sikre, at de forbliver medlemmer af deres danske fagforening. Da det norske rekrutteringsbureau Verto henvendte sig til fagforeningen 3F for omkring tre år siden i forsøg på at finde ledige, faglærte håndværkere, sagde fagforeningen ja tak til at henvise deres ledige til bureauet. Til gengæld skulle Verto indbetale håndværkernes danske fagforeningskontingent, mens de arbejdede i Norge. Aftalen blev indgået i slutningen af 2011, og siden har Verto hvert år ansat mellem 150 og 170 danske håndværkere om året til kortere eller længere vikariater.

»Det er korrekt, at vi har lavet en sådan aftale med den danske fagforening. Vi tænkte, at 3F gerne ville have mulighed for at varetage deres medlemmers interesser,« siger administrerende direktør i Verto, Henning Karlssen, der dog forklarer, at det i øjeblikket er usikkert, om aftalen fortsætter under samme vilkår fremover.

Fellesforbundets afdeling i Oslo, hvor mange danskere arbejder, er ikke glad for aftalen: »Hvis danskerne får problemer med løn eller andet, kan ikke vi behandle sagerne, når de ikke er medlemmer hos os. Hvis det er norske eller danske virksomheder, som har etableret en afdeling i Norge, vil 3F ikke have forhandlingsret, og det betyder, at de danske håndværkere kan risikere ikke at kunne få hjælp og selv må betale for en advokat,« siger afdelingsleder Ken Solfjeld.

Det fremgår ifølge 3F selv af aftalen med Verto, at de danske håndværkere skal meldes ind i den relevante norske fagforening med det samme. Sekretariatsleder i BAT-kartellet, en sammenslutning af danske byggefagforeninger, Gunde Odgaard mener da heller ikke, at aftalen er problematisk, men peger dog på, at Fellesforbundet burde være blevet oplyst om den.

»Aftalen forhindrer ikke Fellesforbundet i at organisere de pågældende danskere, men det er klart, at det ikke øger sandsynligheden for, at danskerne tager initiativ til at melde sig ind. Generelt er det sådan, at vi har mange aftaler også med industrivirksomheder i Danmark, som betaler de ansattes fagforeningskontingent for dem. Så en aftale, der sikrer øget organisering, er der som udgangspunkt ikke noget galt i. Men vi har blandt de nordiske fagforeninger tradition for at hjælpe hinanden, og det er derfor også vigtigt, at vi samarbejder med Fellesforbundet her. Vores udgangspunkt er, at man skal være medlem af den lokale fagforening, og vi overflytter gerne medlemmer til Fellesforbundet,« siger han.

Formanden for Fellesforbundet, Arve Bakke, kender ikke til den konkrete aftale og ønsker ikke at kommentere den.