Dansk bildesigner tiltrækker millioner fra Al Gore

Iværksætter. USA’s tidligere vicepræsident har et godt øje til dansk designer af luksus el-hybridbiler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske bildesigner Henrik Fisker gør sig i øjeblikket bemærket på en af verdens største bilmesser i Detroit med protypen af en luksus el-hybridbil.

Der er tale om en toptunet batteridrevet racerbil, som har en tophastighed på næsten 200 km/t. Når bilen skal lanceres i løbet af 2009, sker det med et økonomisk rygstød fra USA’s tidligere vicepræsident Al Gore.

For Fisker Automotive, der står bag hybrid-bilen, har ifølge cnn.com fået en kapitalindsprøjtning af det amerikanske ventureselskab Kleiner Perkins Caufield & Byers, hvor Al Gore i efteråret blev udnævnt som partner.

Henrik Fisker er heller ikke ”Hr. hvem som helst”. Han er en af verdens mest succesrige bildesignere og har i bilbranchen opnået, hvad de fleste kun tør drømme om. Han har været chefdesigner hos BMW, hvor han blandt andet udviklede BMW Z8 - bilen, som er blevet benyttet i en James Bond film. Og han har stået i spidsen for designteamet hos Aston Martin, der headhuntede ham fra BMW.

I 2004 skabte han sammen med partneren Bernhard Koehler sit eget bilmærke, Fisker Coachbuild, som bygger eksklusive sportsvogne på grundlag af eksisterende BMW- og Mercedes-modeller. Efterfølgende har den 44-årige direktør etableret endnu et bilmærke, Fisker Automotive, som udvikler luksuøse el-biler.