Danmarks udlændingelov vil sende topforskere til nabolandene

En dansk milliardinvestering i forskningsfaciliteter i Lund skal lokke ledende internationale forskere til Øresundsregionen. Men den danske udlændingelovgivning vil holde dem ude af Danmark.

Læs mere
Fold sammen

Danmark investerer 1,4 milliarder kroner i et forskningsanlæg i Lund i Sverige, der skal trække tusinder af forskere fra hele verden til Øresundsregionen. Men den danske udlændingelovgivning forhindrer topforskere fra lande uden for EU i at flytte hertil, skriver Jyllands-Posten.

Det er det såkaldte neutronstråleanlæg European Spallation Source (ESS), som kommer til at fungere som verdens største mikroskop, der bliver postet danske penge i. Det løber sammenlagt op i 11 milliarder kroner og kommer i den absolutte top over forskningsfaciliteter på verdensplan, når det åbner i Lund i 2019.

Op mod 5.000 forskere forventes ifølge avisen at strømme til Øresundsregionen hvert år, når ESS åbner. Og deres viden skulle gerne smitte af på danske universiteter og virksomheder, skriver Jyllands-Posten.

Men da arbejdspladsen ligger i Lund, og dermed 50 kilometer væk og i et andet land, kan forskere uden for EU ikke slå sig ned i Danmark.

»Endnu en gang ser vi, at udlændingeloven spænder ben for vækst, der betyder, at talenter fra lande uden for EU går uden om Danmark. En af grundene til, at Danmark har postet et milliardbeløb i det, er jo for at skabe vækst også for Danmark, og forskere vil strømme til ESS, som vil blive verdensførende inden for gennemlysning af neutroner,« siger Vivian Lindberg, som er chef for den afdeling på Københavns Universitet, der står for ansættelsen af universitetets udenlandske forskere, til Jyllands-Posten.

Ifølge chefkonsulent i DI Richard B. Larsen skal tredjelandsborgere, der skal arbejde på ESS, under den nuværende lovgivning bosætte sig i Sverige og herfra ansøge om at flytte til Danmark. Derfor arbejder man i DI sammen med flere kommuner på at finde ud af, hvilke regler der skal laves om.

Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard (R) erkender, at reglerne bør ændres.

»Vi er i gang med at lave en reform om international rekruttering og har blandt andet blik for den her problemstilling, som ikke kun rammer os med ESS, da højt specialiserede ansatte ofte har mere end et arbejdssted,« siger han til Jyllands-Posten.