Danmarks største selskabstømmer er på banen igen

Selskabstømmeren Poul Fischer - leder af den såkaldte Fischer-bande - er aktiv igen. Under nyt navn og fra sin celle leder han et nyt selskab med tråde til Seychellerne. Politiet fandt aldrig pengene fra landets største selskabstømmersag.

Foto: Per Morten Abrahamsen.
Læs mere
Fold sammen
Poul Fischer fik i 2004 syv års fængsel, blev fradømt retten til at stifte og drive virksomhed og mistede retten til at virke som advokat - alt sammen straf for hans hovedrolle i Danmarks største sag om selskabstømning. Alligevel har han fra sin fængselscelle været i stand til at sætte sig i spidsen for et nyt selskab.

Sagen er endda ekstra speget, idet samfundet stadigvæk har et økonomisk mellemværende med Fischer på 15,5 mio. kr. Penge, som retten krævede konfiskeret, men som politiet aldrig fandt.

Frygten er, at Fischers nye selskab kan spille en rolle i at genforene Fischer med de kulsorte millioner, som kan være gemt af vejen i et oversøisk skattely. Hans nye selskab er nemlig ultimativt ejet af et holdingselskab på Seychellerne - et notorisk skatte- og kreditorly, hvor de danske myndigheder har mere end svært ved at agere.

Ifølge en kilde bliver Fischer løsladt til februar og planlægger at rejse ud til den gemte formue. Det afviser hovedpersonen imidlertid kategorisk:

»Jeg har været under konkurs, og alt har været undersøgt, så der er ikke nogen penge. Jeg har kun oprettet selskabet for at have et, hvis jeg på tidspunkt skal lave konsulentvirksomhed. Men selskabet har aldrig lavet noget, og det er helt hen i vejret at tro, at det har noget at gøre med gemte penge, for der er ingen,« siger Fischer, der nu hedder Poul Bøjer.

Poul Fischer var advokat i Korsør og blev kendt som den største af alle selskabstømmerne - de ca. 100 forretningsfolk, der i 1980erne og 1990erne lænsede omkring 1650 selskaber for skyldig skat for 2 mia. kr. gennem en række forskellige finter. Det retlige efterspil efter de smarte forretningsmænds fiksfakserier udviklede sig til at blive det største retsopgør siden opgøret efter 2. verdenskrig og den tyske besættelse.

Fischer fik i 2004 syv års ubetinget fængsel for skyldnersvig ved at have tømt 214 selskaber for 320 mio. kr. Samtidig lagde han navn til en kreds af syv personer, der tilsammen fik 38 års fængsel for deres selskabstømning; i offentligheden blev gruppen kendt som »Fischer-banden«.

Siden har han siddet i Jyderup Statsfængsel, der har huset flere dømte for økonomisk kriminalitet. Men det til trods har han både været i stand til at arbejde i en virksomhed og har endda kunnet stifte sit eget selskab.

Uden for kontrol
Fischers nye selskab hedder Poul Bøjer Invest K/S med henvisning til hans nye navn. Poul Bøjer er den eneste i selskabets ledelse, og det er faktisk helt efter bogen, selv om han er frakendt retten til at stifte og drive virksomhed. Forbuddet gælder nemlig kun selskaber med begrænset ansvar - som f.eks. aktie- og anpartsselskaber - og ikke de særlige K/S-selskaber, som oftest bliver brugt af folk med ondt i skatten.

Poul Bøjer optræder godt nok også som direktør for det selskab, der hæfter for K/S-selskabet, men da det ligger i England, styrer han fri af den danske strafferets begrænsninger.

Det engelske selskab er igen ejet af et selskab på Seychellerne, der dermed er helt ude af kontrol. Den udenforstående kan blot konstatere, at det findes, men ikke se, hverken ejere eller aktiviteter.

Ejes på Seychellerne
»Det er rigtigt, at det er et holdingselskab på Seychellerne, der ejer det. Grunden er, at selskabet er så nyt, at jeg endnu ikke har fundet ud af, hvem der skal eje selskabet,« siger Bøjer på telefon fra fængslet.

Men hvorfor lige Seychellerne? Med din baggrund og myndighedernes holdning til skattely er det næsten dømt til at vække mistanke!

»Ja, men hvis selskabet overhovedet kommer til at foretage sig noget, så bliver ejerstrukturen også lavet gennemsigtig. Og det bliver vel en bror eller en ven, der kommer til at eje det,« siger Bøjer.

Efterforskerne hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet - populært kaldet bagmandspolitiet - var aldrig i stand til at finde penge, de kunne konfiskere fra Poul Fischer, og i øjeblikket er der heller ikke en konkret efterforskning i gang. Men det betyder ikke, at han kan vide sig sikker: En efterforskning kan ifølge bagmandspolitiet begynde lynhurtigt, hvis der er mistanke om, at der faktisk er penge at hente.

 
Læs også:

Sexskandale udløser etiketteguide

Her er 14 butikker du ikke vil handle hos

Wozniacki-velgører i krise