Danmarks egen Steve Jobs

Skype-milliardæren Janus Friis gør en dyd ud af privatlivets fred. Alligevel har han nu inviteret offentligheden ind i privatlivets maskinrum for at opnå retfærdighed. For Janus Friis værdsætter tillid og oprigtighed højt, lyder det fra kilder i Janus Friis’ selskab, Starship Technologies, der netop har lanceret selvkørende robotbude.

Janus Friis, der er 39 år, mangemilliardær og innovativ, befinder sig p.t. midt i en dramatisk proces med ekskæresten. Foto: Les Kaner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 39-årige danske milliardær Janus Friis har taget bladet fra munden.

Over for Berlingske fortæller han nu om forelskelsen l den danske sanger Aura Dione, der er endt i retsopgør om flere millioner kroner. Ifølge Janus Friis selv for at opnå retfærdighed.

Det er relativt opsigtsvækkende, fordi det er sjældent, at Janus Friis giver interviews til danske medier. Og slet ikke om sit eget privatliv. For hovedpersonen og hans tætteste bekendte er lukket som en bog.

Den danske multimilliardær har formået at opretholde en vis mystik omkring sit privatliv til trods for, at han angiveligt har haft et forhold til et par kendisser.

»Janus er et af de mest private mennesker, jeg nogensinde har kendt. Han hader rampelyset i både direkte og virtuel forstand. Han værdsætter tillid meget højt, og han tager sig tid til at opbygge det. Men når tilliden er opbygget, udvikler det sig til et yderst effektivt forhold, hvor man kan skabe fantastiske ting sammen,« siger Allan Martinson, chief operating officer i Starship Technologies, som Janus Friis er medstifter af.

Netop titlen som en fantastisk ting kandiderer ét af Janus Friis’ projekter til. Sammen med Ahti Heinla, som Janus Friis i sin tid var med til at stifte Skype med, har Janus Friis også stiftet Starship Technologies. Selskabet har for nylig sat selvkørende robotbude på gaden i Greenwich i London, hvor budene efter planen skal bringe pakker eller dagligvarer ud til kunder, der har bestilt levering via en app. Hvis prøveperioden bliver en succes, er det planen, at robotterne først skal udbredes til USA, mens danskerne kan forvente at se robotterne i det danske gade­billede i 2017.

»Janus er ekstrem designbevidst, og han har meget høje kvalitetskrav. På en måde har han fungeret som »Starships egen Steve Jobs« (stifter af Apple, red.). Han kræver, at produktet og hjemmesiden altid ser perfekt ud. Alle vores rådgivere fortalte os, at vi skulle lave vores første robot simpel og grim, så vi hurtigt kunne komme i gang med projektet. Men Janus insisterede på, at vi i stedet investerede i et industrielt design, og robottens udseende er efterfølgende blevet ikonisk,« siger Allan Martinson.

Ligheder med Steve Jobs

Lighederne mellem den nu afdøde Apple-stifter, Steve Jobs, og Janus Friis er til at få øje på. Janus Friis holder, ligesom Steve Jobs gjorde, sit privatliv yderst hemmeligt, ligesom detaljerne i deres produkter tjekkes ned til mindste detalje. Og så har de begge stiftet milliardforretninger, der har sat deres præg på IT-samfundet.

I 2007 fortalte Janus Friis, at han i løbet af sin skoletid blev udsat for mobning, angiveligt fordi han var skeløjet. Han forlod uddannelses­systemet allerede efter 10. klasse og fik sit første job i Klaus Riskær Pedersens internetselskab, Cybercity, som telefonsupporter. Efter en fyringsrunde blev Janus Friis af Niklas Zennström ansat hos Tele2, og det blev begyndelsen på Skype-eventyret.

I 2005 blev Skype solgt til i eBay for 13 milliarder kroner, der gjorde danskeren milliardær, inden han var fyldt 30 år. I 2011 blev Skype solgt for anden gang til IT-giganten Microsoft for 44 milliarder kroner, og eftersom Janus Friis og Niklas Zennström stadig ejede 14 procent af aktierne, kunne de putte omkring tre milliarder kroner i tegnebogen hver.

»Jeg har kendt Janus i 16 år og nyder meget at arbejde sammen med ham. Han taler om kæmpeideer på en meget nede-på-jorden måde. Han siger »lad os bygge et helt nytænkende og banebrydende computer­system« i samme toneleje, som andre siger »er du sød at række mig smørret«,« fortæller CEO og medstifter af Starship Technologies Ahti Heinla.

Udover Skype har Ahti Heinla, Niklas Zennström og Janus Friis også stiftet fildelings­tjenesten KaZaA, der satte musikbranchen på den anden ende, fordi tjenesten blev brugt til omfattende ulovlig deling af musik.

»Han går typisk mere efter sin mave­fornemmelse end på en dyb analyse. Men hans instinkter er forbandet gode. Han er meget direkte og ærlig - og man kan også være direkte og ærlig over for ham. Han ved, hvordan man lytter og har en fornuftig balance mellem stædighed og kompromis,« siger Allan Martinson.

Janus Friis er vokset op hos sin mor i forstaden Virum nord for København