Danmarks 50 bedste arbejdspladser

Specialrapport: Trods fyringer og besparelser stiger tilfredsheden på landets bedste arbejdspladser. Krisen har dog sat sine spor på årets liste, hvor arbejdspladserne har fjernet frynset, og medarbejderne har affundet sig med lavere lønniveauer. Til gengæld vil de fremover kræve noget andet af arbejdspladsen, lyder spådommen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ét procentpoint. Så meget er tilfredsheden samlet set steget på årets opgørelse over Danmarks Bedste Arbejdspladser. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men tager man i betragtning, hvor mange fyringsrunder og omkostningsbesparelser det forgangne år har budt på, er et procentpoint imponerende. Sådan tolker Kim Møller 2009-listen over Danmarks Bedste Arbejdspladser. Han er direktør for Great Place to Work Institute, der står bag konkurrencen og kommer med et bud på, hvorfor medarbejderne stadig er tilfredse efter et år præget af nedtur.

”Det, der karakteriserer de gode arbejdspladser her på listen er, at de har bremset blødt op, og det er velset af medarbejderne. Alle kunne regne ud, at man ikke kunne fortsætte med 110 km i timen, sådan som økonomien har opført sig, men omvendt har ingen lyst til at opleve en katastrofeopbremsning, hvor man med ét hug fyrer halvdelen af selskabet eller lignende. Det rigtige har været den bløde opbremsning, og det er det, der er lykkedes for de gode virksomheder her.”

Flere store virksomheder
Listen over Danmarks Bedste Arbejdspladser er opgjort på baggrund af spørgeskemaer fra medarbejderne i de 130 virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen i år. Mange af selskaberne i toppen er gengangere, men ifølge Kim Møller er der alligevel ændringer i startopstillingen: Antallet af store virksomheder i opgørelsen er steget med 32 deltagere på dette års liste.

”De store virksomheder laver tilfredshedsundersøgelser i forvejen, men vi giver dem et måleinstrument, så de kan sammenligne sig med andre virksomheder, og bruge det i den videre udvikling af arbejdspladsen. Det er der flere, der får øjnene op for, samtidig med at det i en krisetid formentlig er medvirkende til at styrke fællesskabsfølelsen på arbejdspladsen, at de skal kæmpe mod andre,” siger han.

Læs alt om Danmarks 50 bedste Arbejdspladser i Berlingske Nyhedsmagasin 20. november.

Prøv Berlingske Nyhedsmagasin i 2 måneder eller læs Berlingske Nyhedsmagasin som e-magasin.