Danmark sakker bagud med kvindekvoter

EU er på vej med lovgivning om andelen af kvinder i virksomhedernes ledelser, og adskillige europæiske lande har allerede indført faste krav, enten som lov eller som krav i corporate governance-regler.

Stine Bosse - på vej ind i TDCs bestyrelse Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om kvindekvoter i erhvervslivet findes næsten ikke i Danmark, men den kan hurtigt komme, for EU-kommissionen truer med lovgivning.

For nogle måneder siden meddelte EUs rettighedskommissær, Vivane Reding, at hvis ikke erhvervslivet i Europa snart gør fremskridt af sig selv, så kommer der lovgivning om kvinder i ”ledende stillinger”, altså både bestyrelser og direktioner.

”I lyset af at der ikke sker fremskridt på dette område, er det noget, der fremover må overvejes, når der tages initiativer på EU-plan,” sagde hun, da EU-kommissionen i september sidste år fremlagde sin nye ligestillingsstrategi.

Viviane Reding vil her til foråret mødes med europæiske topchefer ” for at drøfte situationen og omfanget af en fastsat selvregulering”. Er hun ikke tilfreds med, hvad hun hører, kan der komme EU-lovforslag fra hende allerede til næste år.

Læs EU-kommisionens pressemeddelelse her (dansk tekst).Redings udmelding har fremkaldt febrilsk aktivitet flere steder i Europa, ikke mindst i Tyskland, hvor den offentlige debat i øjeblikket er ganske højrøstet. Kravet om lovgivning, både om bestyrelser og direktioner, har opbakning langt ind i de borgerlige partiers rækker, og Deutsche Banks koncernchef, Josef Ackermann, har netop høstet voldsom kritik for sit forsøg på at forklare, at han skam gerne vil have flere kvinder i sin direktion, for de er både ”farverige” og ”smukke”.Kun Norge, Island, Frankrig og Spanien har indtil nu håndfaste lovkrav om kønnenes repræsentation i bestyrelserne for private virksomheder. Men flere lande har bestemmelser i deres corporate governance-regelsæt om emnet. Det gælder blandt andet Sverige, Finland og Østrig. Uden for EU har Australien et lignende regelsæt; her kræves det af alle børsnoterede virksomheder, at de opstiller nogle mål for ligestilling og fortæller, hvordan det går med at nå målene.


I Danmark er debatten meget stille, og de danske regler for corporate governance – ”god selskabsledelse” – nævner stort set ikke ligestilling; der står kun, at der skal ”tages hensyn til behovet for fornyelse og til behovet for mangfoldighed i relation til bl.a. international erfaring, køn og alder.”

De danske regler for God Selskabsledelse kan læses her det lidt, der står om ligestilling, findes under afsnit 5.1.2.Men flere virksomheder er i gang med selv at få flere kvinder ind i ledelsen.

Novozymes foreslår koncerndriftschef Lena Olving fra svenske Saab og bestyrelsesformand i Brdr. Hartmann, Agnete Raaschou-Nielsen, som nye medlemmer i bestyrelsen på den kommende generalforsamling, og den netop afgåede Tryg-chef, Stine Bosse, foreslås som nyt bestyrelsesmedlem i TDC.

Skal danske virksomheder tvinges ved lov til at sætte flere kvinder ind i bestyrelser og direktioner? Skriv din mening nedenfor.