Danmark har verdens bedste topchef

Topdirektøren for en dansk virksomhed er den bedste i verden til at kombinere gode økonomiske resultater med et godt omdømme, gode forhold for de ansatte og et godt forhold til hele det danske samfund. Læs her hvem den danske vinder er.

Foto: Søren Bidstrup

Administrerende direktør for Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, er blevet kåret som verdens bedste topchef.

Det er Harvard Business Review, der på baggrund af en række faktorer deler denne fornemme hæder ud til den danske topdirektør.

Tidligere er det Jeff Bezos fra Amazon.com, som har leveret imponerende økonomiske resultater, der er blevet omtalt som verdens bedste topchef.

Men Harvard Business Review mener, at virksomheder i stigende grad bliver målt ikke kun på hvordan de klarer sig rent økonomisk, men også hvad de betyder for de ansatte, lokalområdet, regeringen og samfundet som helhed.

Så virksomheder skal i stigende grad prøve at forstå, hvilken værdi de skaber, ikke kun for deres aktionærer, men også for deres ansatte, kunder og omgivende samfund. Det er med andre ord virksomhedens samlede omdømme som er vigtigt.

Derfor har de hyret »Reputation Institute,« som med jævne mellemrum spørger folk over hele verden, hvordan de opfatter forskellige virksomheder og deres produkter.

Det skaber et bredere perspetiv på virksomheden og det er blandt andet på baggrund af disse undersøgelser, som suppleres med mere traditionelle målinger af økonomisk succes, at Harvard Business Review har udarbejdet deres liste over de bedste topchefer.

Tidligere har det været en udbredt opfattelse, at virksomheder som tog et sociale ansvar, gik meget op i deres omdømme og hver deres ansatte havde det, klarede sig dårligere end andre virksomheder, der kun tænkte på at skabe et større overskud.

Men nu viser den nye undersøgelse, at de virksomheder, der har det bedste omdømme, også er dem, som stiger mest i kurs på aktiemarkedet, som bliver prissat højst på de finansielle markeder og som leverer de bedste resultater.

Der er dog ikke en én til én sammenhæng mellem disse ting, sådan at virksomheder med et godt omdømme altid leverer gode resultater, eller omvendt.

Den tyske bilfabrik Volkswagen og franske fødevaregigant Danone er eksempler på dette. Begge deres topchefer er faldet nedad på listen over de bedste direktører, fordi indtjeningen ikke har været helt i top. Men de får stor anerkendelse for en masse ikke-økonomiske faktorer i undersøgelsen.

Men samlet set er det altså Lars Rebien Sørensen som topper listen lige foran direktøren for American Tower, James Taiclet.

Volkswagen’s Martin Winterkorn skyder hele 68 placeringer opad på listen til nummer 21 takket været hans mange ikke-økonomiske resultater.

Disney’s Bob Iger går også dramatisk frem med 60 pladser på grund af en god balance mellem økonomiske og mere bløde resultater på andre områder. Det samme er tilfældet for direktørerne for Fastenal, Alfa Laval og Starbucks’s Howard Schultz. Amazon’s Jeff Bezos går kun lidt tilbage fra nummer et til tre.