Danmark halter bagefter i den globale talentkrig

Konkurrence. Hvis dansk økonomi og erhvervsliv skal få succes fremover, kræver det, at vi kan tiltrække den højtkvalificerede arbejdskraft. Vi mangler en klar strategi for, hvordan det skal ske.

Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den moderne, højtkvalificerede arbejdskraft opfører sig som en gruppe af nomader: Den flytter på tværs af landegrænser overalt i verden og arbejder ofte kun i nogle år i et land, før den tager videre til den næste spændende udfordring. Spørgsmålet er, om vi i Danmark er gode nok til at tiltrække og måske endda fastholde de eftertragtede medarbejdere? Nej, det er vi ikke, lyder det fra flere.

»Vi har bestemt svigtet i en årrække når det kommer til at skabe en stemning og et lovgivningsmæssigt miljø i Danmark, som gør det attraktivt at vælge os, som jo hverken kan prale af vores gode klima, lave skatter eller lettilgængelige sprog. Der er desværre for mange, der fravælger Danmark, og derfor har regeringen også besluttet at lave en rekrutteringsreform, der skal styrke os på det område,« lyder det fra minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard (R).

Han bakkes op af en af Europas førende talentforskere, Sally Khallash, som lige har udgivet bogen »Send flere indvandrere, tak!«, hvori hun argumenterer for, hvor vigtigt og gavnligt det er for dansk erhvervsliv, hvis vi kan tiltrække højtuddannede udlændinge. Hun kommer selv oprindeligt fra Iran og mener, at det er alt for kompliceret at komme til Danmark.

»Danmark har et fantastisk potentiale, men hvis vi skal realisere det, kræver det en række ting. For eksempel en god lovgivning, der understøtter det. Og der kan vi se, at Danmark har været et af de mest aktive lande, når det kommer til at regulere indvandring. Desværre nok også for aktive; for siden 2001 er reglerne i gennemsnit blevet lavet om hver sjette måned. Det skaber en uklarhed som gør, at mange styrer uden om os,« siger hun og fortsætter:

»Det er alt for komplekst at komme til Danmark. Det er fuldstændig uigennemskueligt, om man kan få lov at arbejde her. I andre lande, eksempelvis Canada, tager det fem til ti minutter at finde ud af,« fortæller hun, som også er gæsteforsker ved Oxford University.

Morten Østergaard er ikke just forbavset over at høre, at Sally Khallash har det synspunkt. Der er nemlig nok noget om det, og han hører det ofte, fortæller han.

»Man skal jo være ualmindeligt tunghør, hvis man har overhørt den tilbagevendende kritik der er af, at det er for kompliceret. Det er regeringen meget opmærksom på, og vi vil komme med tiltag, der skal gøre det nemmere,« siger ministeren.

Målsætninger på talentfronten

Sally Khallash efterlyser blandt andet, at man fra regeringens side lægger en konkret, langsigtet strategi for, hvad Danmark skal på talentfronten. Og så derefter klarlægge en lovgivningsproces, som kan understøtte det mål, der sættes. Det er Morten Østergaard enig i men han kan endnu ikke sige noget præcist om, hvad det konkrete indhold af regeringens rekrutteringsreform bliver. Dog fastslår han, at det er et område, de er meget optagede af.

»For det er utroligt vigtigt for Danmark. Det at have let adgang til de dygtigste talenter på kloden betyder, at virksomheder, der eller normalt ville flytte for at kunne ansætte dem, bliver her i Danmark. Derudover skaber de en højere vækst. Det er ikke et spørgsmål om, at de tager danske arbejdspladser. De skaber dem,« siger han.

Derudover anbefaler Sally Khallash, at man arbejder mere værdibaseret med at skabe en atmosfære i og omkring Danmark, som er mere indbydende. Der er en skygge af »lukkethed og konflikt«, som hænger over landet, og vores image har fået nogle smæk. Igen er Morten Østergaard meget enig i hendes synspunkt.

»Man kan ikke overvurdere, hvilke konsekvenser det har haft, at vi har haft en debat om grænsebomme og pointsystemer. Det sender nogle røgsignaler om, at Danmark har nok i sig selv og er en mere lukket kultur, end vi ønsker,« siger han.