Danish Crown overvejer nyt lønsystem

Danish Crown har allerede luftet idéen om fremover at forhandle løn direkte med medarbejderne i stedet for centralt med NNF.

Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kuldsejlede forhandlinger med Fødevareforbundet NNF om en lønnedgang på otte procent på Bornholm får slagterigiganten til at overveje et helt nyt lønsystem, så de ikke fremover skal forhandle lønnen med NNF centralt, men i stedet kan forhandle den lokalt med de enkelte medarbejdere.

»Systemet i dag er meget stift. Vi har derfor allerede luftet idéen om at gå over til et minimallønsystem overfor fagforeningen, da det vil tillade os at forhandle direkte med medarbejderne på hvert slagteri fremover,« siger Preben Sunke, der dog understreger, at beslutningen ikke ligger lige for og i givet fald skal aftales med arbejdsgiverforeningen DI.

»Det vil selvfølgelig kræve flere ressourcer af os til de enkelte lønforhandlinger ude på virksomhederne,« siger han og peger dog samtidig på, at der efter hans opfattelse i den aktuelle sag på Bornholm godt kunne have været fundet en løsning. »Hvis NNF ville, kunne medarbejderne været gået 8 procent ned i løn inden for den eksisterende overenskomst.«

NNF: Aldrig under overenskomsten

Fagforeningen tager imod invitationen til at forhandle større dele af lønnen lokalt. Den model bruger resten af industrien og byggeriet blandt andet.

»Hvis Danish Crown vil lave et forsøg med minimalløn på en af deres virksomheder, takker vi ja til det. Vi kan jo se, at på mange industrivirksomheder er lønnen betydeligt højere,« siger forhandlingssekretær Jim Jensen fra NNF.

På minimallønsområdet har en række virksomheder gennem krisen oplevet at forhandle en lønnedgang igennem lokalt med medarbejderne. Alligevel skræmmer det ikke NNF at forsøge sig med den model.

»Selv på minimallønsområdet er der jo en bundgrænse for lønningerne, og virksomhederne kan ikke bare gå under overenskomsten. Det er dét, som Danish Crown vil, og hvis vi tillader det undergraver vi jo vores egen aftale og vil åbne for løndumping som det passer virksomhederne,« siger Jim Jensen, forhandlingssekretær i NNF.

Danish Crown fastholder dog, at lønnedgangen i det aktuelle tilfælde på Bornholm er den eneste vej frem.

»Jeg kan godt forstå, at fagforeningen skal tale medlemmernes sag. Men vi har hele vejen gjort det klart, at det ikke var godt nok at etablere et medarbejderselskab, men at vi havde brug for at reducere omkostningerne. Vi taber penge hver eneste uge på slagteriet på Bornholm, og vi ændrer ikke på et driftsunderskud ved at låne penge af de ansatte«, siger han og peger på, at Danish Crown stadig tror på Danmark og inden for det seneste år har investeret godt 700 millioner i et nyt kreaturslagteri.

Foreløbig har virksomheden besluttet at udskyde den endelige beslutning om lukning af slagteriet på Bornholm til på mandag. Erhvervsminister Henrik Sass-Larsen har opfordret parterne til at blive enige.