Danfoss-topchef er edderkoppen i dansk erhvervsliv

Den mest indflydelsesrige person i dansk erhvervsliv målt på formelle netværk er Danfoss’ topchef Niels B. Christiansen. Det viser årets udgave af Magtens Atlas.

Niels B. Christiansen, adm. direktør i Danfoss. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Landets mest centralt placerede erhvervsmand målt på formelt netværk hedder Niels B. Christiansen og holder til på Als. Den 50-årige ingeniør har siden 2008 stået i spidsen for industrikoncernen Danfoss.

Det afslører en ny udgave af bogen Magtens Atlas, som torsdag blev udgivet af Foreningen for Magt- og Elitestudier. Foreningen har udgangspunkt i CBS.

Ved siden af jobbet som øverste chef i Danfoss har Niels B. Christiansen også haft tid til at opbygge et imponerende formelt netværk med tunge bestyrelsesposter, som formand for bestyrelsen i kapitalfonden Axcel, medlem af bestyrelserne i AP Møller-Mærsk, William Demant Holding og sin gamle uddannelsesinstitution DTU. Han er også næstformand for bestyrelsen i Dansk Industri.

De mange tunge poster gør ham til det bedste bud på edderkoppen i dansk erhvervsliv. Han er manden med det største og mest vidtforgrenede formelle netværk i erhvervslivet.

Han får dog benhård konkurrence om titlen som edderkoppen i dansk erhvervsliv af Dansk Industris adm. Direktør, Karsten Dybvad, der er den næstmest indflydelsesrige internt i erhvervslivet, men den mest indflydelsesrige erhvervsmand, hvis man ser på nationalt rækkevidde, det vil sige formelle poster, der også rækker uden for erhvervslivet.

Her må Niels B. Christiansen nøjes med en andenplads.

»I virkeligheden er det ikke så vigtigt, hvem der har den største indflydelse internt i erhvervslivet. Det er den store nationale rækkevidde, der har betydning, og her er den vigtigste historie, at erhvervslivet generelt står centralt i det nationale magtnetværk,« siger Christoph Houman Ellersgaard, der er lektor ved Copenhagen Business School, forsker i elitenetværk og er medforfatter til Magtens Atlas.

Magtens Atlas bygger på oplysninger om knap 5.000 forskellige fora inden for politik, erhvervslivet, organisationsverdenen og kulturverdenen, og forsøger at tegne et billede af, hvordan de formelle netværk ser ud, og hvor magten koncentrerer sig.

Spørgsmålet er imidlertid, om det er nok at se på formelle netværk, hvis man vil tegne et billede af magten i det danske samfund og mere specifikt i dansk erhvervsliv.

Ole Dahl Ingvardsen er managing partner hos headhuntingsfirmaet Flensby & Partners International. Virksomheden har knap 50 ansatte og er én af Skandinaviens største headhuntere.

Rekruttering af bestyrelsesmedlemmer fylder stadig mere i virksomhedens forretning.

Ifølge Ole Dahl Ingvardsen er kandidaters formelle netværk i form af bestyrelsesposter og lignende af stor betydning, når de tunge poster i toppen af dansk erhvervsliv fordeles.

Men det kan ikke stå alene. Kandidaternes konkrete kvalifikationer og uformelle netværk har også afgørende betydning.

»Det formelle netværk skal altid være i orden. Det er her kandidaten bliver målt på sin evne til at komme ind de rigtige steder, som en virksomhed gerne vil forbindes med. Men det er det uformelle netværk, som viser, om kandidaten virkelig kan eksekvere og få tingene til at ske, om man har et netværk, man kan kontakte og bede om et godt råd, uden at det kommer til offentlighedens kendskab,« siger Ole Dahl Ingvardsen.

Mens det formelle netværk er nemt at få overblik over ved at se på personens bestyrelsesposter og lignende, kræver et større stykke research at få styr på en kandidats uformelle netværk.

»Vi orienterer os meget omkring kandidatens uformelle netværk. Vi ringer rundt og spørger, om folk kender den pågældende kandidat og får på den måde færten af, om en person har forbindelser,« siger Ole Dahl Ingvardsen.

Kompetencerne er dog det allervigtigste.

“Ingen bestyrelse rekrutterer i dag kandidater uden at starte med, at se på, hvilke kompetencer man har brug for i den enkelte bestyrelse. Behovet for kompetencer bliver afklaret først, så ser man på det officielle netværk hos kandidaterne, og hvordan det vil påvirker virksomhedernes offentlige omdømme, og at en kandidat f.eks. Ikke vil påvirke en børsnoteret virksomheds aktiekurs i nedadgående retning. Og så kommer det uformelle netværk,” fortæller Ole Dahl Ingvardsen.

Niels B. Christiansen har flere gange understreget over for Berlingske Business, at han har sagt ja til de tunge bestyrelsesposter i erhvervslivet, fordi det er med til at give ham viden og inspiration til at drive Danfoss.

I et interview med Berlingske Business i marts i år, sagde han følgende om baggrunden for, at han sidder i AP Møller-Mærsks bestyrelse:

»Jeg synes, det er den mest interessante bestyrelse at sidde i. Det er ligesom Danfoss én af de mest globale virksomheder i Danmark. Der er utrolig mange lighedstræk. De ved noget om udviklingen i verdenshandlen over alt i verden. Det gør vi også her. Det er fondsejet og familiekontrolleret, de tænker langsigtet og træffer ordentlige beslutninger og har det, der kaldes rettidig omhu. Det har vi også her. Så for mig er det et af de mest spændende steder at sidde og der, hvor jeg umiddelbart ser, at jeg kan bidrage med mest. Det er logikken, og man skal ikke lægge andet i det,« sagde Niels B. Christiansen den gang.

Ved sammen lejlighed slog han også fast, at han ikke er politisk aktiv eller medlem af nogen politisk organisation, men at han i nogle tilfælde vælger at sige ja til at deltage i f.eks. kommissioner, nedsat af forskellige regeringer, fordi han brænder for Danmark. Men skal han være med til at flytte dagsordner, skal de handle om emner, dom teknik, produktion eller energi, som er relevante for Danfoss.