Danfoss-superstjerne på grænseløs jobjagt

En af de mest succesrige danske topchefer, Niels B. Christiansen, forlader Danfoss efter 12 år. Hans snart tidligere arbejdsgiver spår ham en stor karriere i udlandet.

Foto: Asger Ladefoged

Der er mange måder at søge nye udfordringer på. Danfoss’ topchef gennem ni år, Niels B. Christiansen, valgte i går én af de mere spektakulære, da han meddelte, at han stopper hos industrigiganten Danfoss 1. juli – fordi han vil prøve noget nyt.

Den 50-årige ingeniøruddannede superstjerne i dansk erhvervsliv lod det skinne klart igennem, at han endnu ikke har bestemt sig og er åben over for alle muligheder ude og hjemme, som topchef eller i en bestyrelseskarriere.

Hans snart tidligere chef, Danfoss-ejer og bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen, er dog ikke i tvivl om, at Niels B. Christiansen er på jagt efter et internationalt topjob.

»Det, han gerne vil, er at gøre det, han har gjort hos Danfoss én gang til. Men det er svært at søge nyt job, når du er i jobbet som topchef i en virksomhed. Med udmeldingen i dag får han muligheden for at blive CEO i en rigtig stor internationalt industrivirksomhed, som har brug for en omstilling. Det vil han blive rigtigt skrap til, og jeg tror, der sidder mange headhuntere rundt omkring i Europa og tænker det samme,« siger Jørgen Mads Clausen.

Han er ked af at miste Niels B. Christiansen, men forstår ham godt.

»Niels efterlader sig et eftermæle af dimensioner i Danfoss,« siger Jørgen Mads Clausen:

»Da Niels kom til mig med tanken om at stoppe, skulle jeg lige sluge den, men jeg forstår ham godt. Han har lige fejret 50 års fødselsdag. Han har gjort en fantastisk indsats i Danfoss, siden han afløste mig i 2008, samtidig med at Lehmann Brothers krakkede, og finanskrisen brød ud. Siden har han forandret virksomheden fuldstændigt og især øget produktiviteten meget markant. I dag er virksomheden i en god stabil gænge,« siger Jørgen Mads Clausen.

Nøgletallenes tydelige sprog

Niels B. Christiansen, der bliver afløst af Danfoss’ mangeårige chief operating officer, 52-­årige Kim Fausing, blev hentet til Danfoss som kronprins i 2004 af Jørn Mads Clausen og rykkede til Als med sin familie. I 2008 blev han udnævnt til topchef, mens Kim Fausing blev ansvarlig for driften af virksomheden.

Samtidig med at Niels B. Christiansen fik styret Danfoss gennem den økonomiske krise, efter at finansmarkederne brød sammen, støbte han og Kim Fausing kuglerne til en strategi, som har forandret Danfoss markant til en højproduktiv, højteknologisk og innovativ industrivirksomhed med 100 procent internationalt fokus.

Nøgletallene taler deres eget sprog:

Siden 2008 er omsætningen vokset fra 27 milliarder kr. til 38 milliarder kr., mens antallet af ansatte er faldet fra 32.000 til ca. 25.000. Samtidig er et underskud på 150 mio. kr. vendt til et overskud på 2,6 milliarder kr. i 2016, mens cashflowet også er vokset markant.

»Jeg er rigtigt stolt af den rejse, som Danfoss har været på. Virksomheden er vokset til at være en 100 procent global virksomhed, der leverer rigtigt flotte resultater. Det er hele virksomhedens fortjeneste, at det er lykkedes at komme i den retning. Det kan godt være, at det er mig, der står frem, når vi afleverer årsregnskab, men det er en indsats fra 25.000 mennesker i Danfoss, der har ført til den ændring af hele mindsettet i virksomheden,« ­siger Niels B. Christiansen.

»Og så er jeg stolt af at give noget videre, der har momentum til at komme endnu videre,« tilføjer Niels B. Christiansen.

»Der er flere ting, der skal gå op«

Resultaterne har sammen med Niels B. Christiansens evne til at placere sig centralt i dansk erhvervslivs vigtigste bestyrelser og netværk givet ham stjernestatus i Danmark, hvor han blandt andet sidder i Mærsks bestyrelse, er formand for Axcels bestyrelse og for nylig blev valgt til formand for høreapparatvirksomheden William Demant.

Det store spørgsmål er nu, om Jørgen Mads Clausen får ret i sine forudsigelser, eller om Niels B. Christiansen i stedet vælger at gå efter en fortrinsvis dansk bestyrelseskarriere. Her har der blandt andet været spekuleret i, at han skal indtage en central rolle i et nyt, opsplittet Mærsk.

Niels B. Christiansen selv får man ingen klare svar ud af – endnu.

Har du et job på hånden?

»Jeg kan bare svare, at jeg ikke har besluttet mig endnu.«

Får vi at vide, hvad du skal, inden du stopper 1. juli?

»Det kan godt være. Det kan også ikke ­være. Der er flere ting, der skal gå op, og der kan måske også komme nye ting til inden da,« siger Niels B. Christiansen.

Han vil heller ikke afvise, at han og familien igen flytter fra barndoms­øen Als for at finde nye græsgange, ligesom han også holder døren åben over for at flytte til udlandet.

Bliver du på Als?

»Det kommer an på opgaven, og hvor den ligger,« lyder svaret.

Bliver du i Danmark?

»Det bliver samme svar. Men jeg har aldrig været bundet af grænser. Det kommer helt an på opgaven,« siger Niels B. Chri­stiansen.