Dårlig ledelse dræber virksomheder

Hvert år går samfundet glip af milliarder på grund af stress, og en stor del af skylden ligger i, hvordan vi leder virksomheder herhjemme.

Virksomheder kan risikere at dø med den moderne ledelsesform, mener forfatter til Livsfarlig Ledelse Christian Ørsted. McDonald's er et af hans eksempler på en organisation, der har mange gode elementer, og som er blevet kåret til Danmarks bedste arbejdsplads. Faste arbejdstider, tydelig rangering og frihed når man tjekker ud, er nogle af de ting, mange virksomheder i dag mangler, men som McDonald's efterlever. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Moderne ledelse er lig med demokrati og ligeværdighed. Medarbejderne har meget at skulle have sagt, på overfladen i hvert fald.I bogen 'Livsfarlig Ledelse' gør Christian Ørsted rede for den moderne måde at lede på. Den virker sympatisk og inddrager medarbejderne i beslutningsprocesserne og rammerne er frie. Men friheden er falsk og har en negativ indflydelse på produktiviteten

For i friheden ligger et stort ansvar, som ikke matcher den indflydelse, medarbejderen har. Derfor er metoden livsfarlig, ikke bare for de ansatte, men også for virksomheden.

»Livsfarlig ledelse er først og fremmest livsfarlig for virksomheden og sekundært de ansatte. Vi taler meget om stress og den enkelte, men allerede inden vi ser effekten af stress, ser vi konsekvenserne i organisationen: Kynisme, manglende ansvar, tidsplaner der rykker, fejl og mindre innovation og kreativitet,« siger Christian Ørsted og tilføjer:

»Selv om folk gør sig umage, så er der følelsen af at ledelsen spænder ben for dem – og det er altså ikke sådan, man tiltrækker og beholder dygtige ansatte.«

I en artikel på Danske Regioners hjemmeside anslår Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i en ny hvidbog, at de samlede direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger ved mentale helbredsproblemer årligt løber op til 55 milliarder kroner.

Derfor er det vigtigt, at der bliver set på ledelsesstilen i de danske virksomheder. Christian Ørsted arbejder her med en tre-trinstrappe, hvor moderne ledelse er trin nummer to efter den gammeldags, firkantede ledelse, hvor der ingen tvivl var om, hvem der bestemte. Og lidt af det skal vi have tilbage for at virksomhederne ikke dør, men kravler op på trin tre, mener Christian Østed.

Men ingen af de virksomheder Christian Ørsted i sin 15-årige karriere har arbejdet med, har formået at leve op til ledelsesniveau trin tre, hvor rammerne er tilbage og skaber rummet til frihed. Uden et fast holdepunkt, er der ikke noget at bygge en virksomhed på.

»De rigtig dygtige vækstvirksomheder i Danmark har alle haft en hård leder, som har turdet melde ud til folk, hvad de mener og som er mere interesserede i at gøre det godt, end at blive bekræftet i, at de har ret i alt hvad de siger. Så har en medarbejder en bedre idé, så bliver der lyttet og handlet på det. Men jo større organisationen er, jo færre af den slags mennesker, oplever jeg, at er der,« siger Christian Ørsted.

Han foreslår at virksomhederne bliver bedre til at justere målene efter ressourcer. Ifølge ham er der en blind optimisme, når der budgetteres og planlægges. Den løsning kan koste virksomheden både kroner og tid, når en medarbejder går ned med stress, men er alligevel en bedre løsning, siger Christian Ørsted.

»Det koster jo alligevel, men sådan her kan man planlægge med det. Det er jo det, der er så dumt, at det koster mere ikke at være opmærksom på det,« siger han og tilføjer:

»Og når medarbejderne sendes til psykologer og coaches uden for organisationen, så går den viden tabt, om hvordan det ser ud inde i organisationen. Så de eneste der ved, hvad der skal laves om, er personen på vej ud og psykologen. Derfor er det vigtigt at gribe tingene, før det når til det punkt, sådan at den dialog bliver intern.«