DA: LO mangler loyalitet over for den danske model

LO og fagbevægelsen har ikke været loyale nok over for den danske aftalemodel, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening. Direktør Pernille Knudsen håber, at en ny formand vil tage skeen i den anden hånd.

Foto: Lars Horn. ARKIVFOTO. LO Kongres 2015 Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen holder tale Mette Frederiksen og LO formand Harald Børsting Dato: 26.10.15 Foto: © Lars Horn / Baghuset.
Læs mere
Fold sammen

Når LO tirsdag vælger ny formand, er der massive udfordringer, uanset om det bliver Lizette Risgaard eller Flemming Vinther, der afløser Harald Børsting som fagbevægelsens frontfigur. Den nye formand for fagbevægelsen vil blandt andet stå med en tikkende bombe under det danske arbejdsmarked.

Sådan lyder det fra Pernille Knudsen, der er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Hun mener, den danske aftalemodel er truet, og den største trussel er måske fagbevægelsen selv, skriver hun i en kommentar i tirsdagens Berlingske.

»Vi står over for nok udfordringer udefra i kampen for at holde den danske aftalemodel i live. Lige fra EU-Domstolen, der forsøger at afvikle den danske ferielov, til danske politikere, der med arbejdsklausuler og planer om øremærket barsel vil regulere arbejdsmarkedet. Men alt dette er småting sammenlignet med den trussel, der kommer indefra, fra modellens egne parter: LO og dele af fagforbundene er ikke altid loyale over for den danske aftalemodel,« lyder det fra Pernille Knudsen.

DA-direktøren efterlyser, at arbejdsmarkedets parter i fællesskab kan finde løsninger på samfundets udfordringer, også når beslutningerne er svære og upopulære.

Pernille Knudsen bruger den aktuelle debat om dagpengene som et eksempel på, at fagbevægelsen ikke har accepteret, at en aftale er en aftale.

»Da vi med Dagpengekommissionen lovede at finde en dagpengeløsning uden yderligere omkostninger for skatteyderne, var det en tillidserklæring fra politikerne til os, om at vi evner at indgå i en fælles aftale. Den tillid blev efterfølgende gjort til skamme, da LO i selskab med FTF åbent gik ud og erklærede, at man ikke var villig til at finde en løsning, medmindre skatteyderne leverede 600 millioner kroner ekstra til dagpengene,« lyder det fra Pernille Knudsen, der håber, at den nye LO-formand vil udvise mere loyalitet over for den danske aftalemodel.

Den nuværende LO-næstformand, Lizette Risgaard, er favorit til at blive udpeget som ny formand. Hun er oppe imod Flemming Vinther, som har været formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening siden 2004.