Da lederen faldt af hjulet

Martin Lidsmoes er en af de unge ledere, der har været ramt af stress. Et hårdt arbejdspres blev til sidst for meget.

Efter at have været gået ned med stress trives Martin Lidsmoes med sit nye lederjob i en virksomhed, hvor der lægges vægt på, at det skal være sjovt at gå på arbejde. Foto: Erik Refner
Læs mere
Fold sammen

Tre dage før sin planlagte sommerferie blev Martin Lidsmoes fundet sammenkrøbet på sit badeværelsesgulv. Lang tids hårdt arbejde som leder havde til sidst slået benene væk under ham. Men allerede inden da var den i dag 39-årige produktionschefs præstationer blevet påvirket af stress.

Indtil han blev 34 år, havde Martin Lidsmoes været ansat som mellemleder i en række større danske virksomheder. Med sin uddannelse som bygningskonstruktør og projektleder valgte han siden at blive selvstændig konsulent.

»Jeg har altid været et driftigt menneske med gåpåmod og lyst til at arbejde og udvikle mig. Jeg er typen, der motiveres ved at opnå ting. At få succes, resultater og anerkendelse,« siger Martin Lidsmoes.

Jagten på præstationer førte med tiden til en arbejdsuge på op mod 70-80 timer. Og selv om han efter eget udsagn følte, at det gik »sindssygt godt«, kunne Martin Lidsmoes alligevel mærke, at det ikke var helt sundt.

»Jeg følte, at jeg stod i sådan et aktivitetshjul, som hamstere løber i. Det er jo indrettet sådan, at jo hurtigere, du løber, jo hurtigere løber hjulet også. Og jeg løb og løb. Der var hele tiden en ny arbejdsopgave at jagte,« siger Martin Lidsmoes.

Venner og familie begyndte at blive bekymret, og da familien blev forøget, indså Martin, der nu var 37 år, at det var på tide at sætte farten ned.

Han blev fastansat som leder for 30 ansatte. Arbejdsugen lød på forventede 37 timer. Men der var meget at lave i den nye lederstilling, og store krav fra både ham selv og omgivelserne bragte hurtigt Martin Lidsmoes tilbage i den gamle rutine.

»Man kommer først ud af sådan et hjul, når man enten vælger at hoppe af og få luft eller ved at falde, mens hjulet bare kører videre. Og så får man virkelig nogle slag. Da jeg var selvstændig, nåede jeg at springe af hjulet. Jeg nåede at se, at der var noget galt og sige stop. Men det gjorde jeg ikke her. Jeg væltede i hjulet,« siger Martin Lidsmoes.

De lange arbejdsperioder havde langsomt slidt ham ned og påvirket hans egenskaber som leder. Og de fysiske og psykiske symptomer, der fulgte med det stigende stress, forplantede sig i hele organisationen.

Martin Lidsmoes manglede energi og overblik til at træffe de rigtige beslutninger. Det blev umuligt for ham at skabe optimale rammer for sine ansatte, og til sidst røg anerkendelsen af hans evner som leder.

På et dagsseminar i virksomheden oplevede han at blive skudt ned på sine præstationer. Særligt dem han ikke nåede. Om aftenen var han tom og fraværende. Dagen efter lå han på badeværelsesgulvet. Og efter en grundig snak med sin kæreste og sin læge sagde han op. Rutinen skulle brydes.

I dag, halvandet år efter, er Martin Lidsmoes atter rask og tilbage som leder for 60 personer. Men han mærker stadig eftervirkningen af belastningen. Hans korttidshukommelse er stadig ikke optimal, og han er meget opmærksom på symptomer på stress.

»Det er tragisk for alle, der bliver ramt af stress. Men jeg oplevede, at det som leder kunne gennemsyre og smitte hele afdelingen. Derfor har man både et ansvar for sine ansatte og sig selv,« siger Martin Lidsmoes.

Efter måneder, hvor han med hjælp fra en terapeut kæmpede for at finde tilbage til sig selv, sit forhold og sin lederrolle, blev han ansat i virksomheden Altan.dk. Her er en af værdierne, at det skal være sjovt at gå på arbejde. Også som leder.

Derfor er Martin Lidsmoes nu stærkt bevidst om balancen mellem arbejde og privatliv. Han dyrker sport og mindfulness og sørger i højere grad for at lade op med familien. At erkende, hvad der er muligt og prioritere derefter. Både for sig selv og for sine ansattes skyld.