Corydon: Lønstigninger, glem det

De ansatte i staten er steget mere i løn end de privatansatte og må derfor forvente en smal økonomisk overenskomst, lyder meldingen fra finansminister Bjarne Corydon (S).

Finansminister Bjarne Corydons meldinger om en smal økonomisk ramme skal ses i lyset af en fortsat svag økonomi, selv om meget tyder på bedre tider næste år og ikke mindst i 2016. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om regeringen skal på valg inden for et år, kan de offentligt ansatte skyde en hvid pind efter enhver drøm om lønfest ved de forestående overenskomstforhandlinger. Så klar lyder den dystre melding fra finansminister Bjarne Corydon (S) forud for forhandlingerne, der skydes i gang i Finansministeriet torsdag.

»Vi møder op med et markant signal om, at løsningen skal være smal i økonomisk henseende. Vi kan jo se på den samlede udvikling siden 2008, at lønningerne til de ansatte i staten er løbet fra de privatansattes. Når man forvalter skatteydernes penge, og når man ved, at en stor del af de offentlige udgifter går til løn, er det ansvarligt at sørge for de offentlige lønninger ikke overhaler de private,« siger Bjarne Corydon, som endnu ikke vil oplyse, om lønrammen vil kunne sikre de ansatte en løn, der følger med prisstigningerne.

Udmeldingen skal samtidig ses i lyset af, at bl.a. formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, forventer at de offentlige arbejdsgivere bliver lettere at forhandle med denne gang, fordi der skal være folketingsvalg i løbet af næste år. Siden lærerkonflikten for to år siden har flere fagforbund talt om tillidsbrud mellem arbejdsgivere og ansatte i den offentlige sektor, og desuden har ILO, FNs internationale arbejderorganisation, kritiseret regeringens indgreb i konflikten. ILO har samtidig bedt om at blive holdt orienteret om forløbet af de kommende forhandlinger. Men billedet er forkert malet op, mener finansministeren.

»Noget af det bedste, vi har gennemført, var ændringerne på undervisningsområdet. Den modsætning, som nogle forsøger at tegne i den offentlige debat mellem en moderne arbejdsgiveradfærd og tillid i den offentlige sektor, mener jeg er forkert. Det er et gammeldags billede, som der desværre er en tendens til at falde tilbage til. Jeg vil gerne sige klart, at tillid er afgørende for, at vi også kan blive produktive i det offentlige. Og det er et område, hvor jeg tror vi kan finde nogle gode løsninger med vores modpart,« siger Bjarne Corydon og understreger, at det kommende folketingsvalg ikke får betydning for forhandlingerne.

Fagbevægelsen modtager ministerens udmelding med en vis skepsis og står fast på, at reallønnen som minimum skal sikres.

»Vi forventer ikke tocifrede lønstigninger, men det er helt afgørende, at det offentlige fortsat kan tiltrække dygtige medarbejdere. Vi har ved de sidste to forhandlinger været meget tilbageholdende med lønnen, og selv om vi ikke skal løbe foran de private, så er det vigtigt at vi følger med, når det begynder at gå bedre i økonomien,« siger Flemming Vinter, formand for CFU, som er de statsansattes forhandlingsfællesskab.

Han peger også på, at både tillid og moderne ledelsesret som udgangspunkt er fornuftige temaer. Men ministeren må forvente, at der ligger et større arbejde med at genopbygge tilliden efter lærerkonflikten.

»Jeg tror, det er naivt at påstå, at indgrebet i konflikten ikke har sat sine spor. Men jeg er selvfølgelig spændt på at høre, hvad ministeren konkret mener, når han taler om tillid i hverdagen og god arbejdsgiveradfærd. Vi har ikke noget imod ledelsesret, men vi vil selvfølgelig også holde ministeren fast på, at udviklingen af den offentlige sektor kræver en bedre dialog med de ansatte og tillidsrepræsentanterne på arbejdspladserne, end der er i dag,« siger Flemming Vinter. Bjarne Corydons meldinger om en smal økonomisk ramme skal ses i lyset af en fortsat svag økonomi, selv om meget tyder på bedre tider næste år og ikke mindst i 2016. Regeringen halverede i sidste uge vækstforventningerne for i år fra 1,4 til 0,75 procent. Forventningerne til væksten i 2015 blev i samme ombæring nedjusteret fra to til 1,4 procent stigende til to procent i 2016.

Væksten har dog skuffet igen og igen de senere år, og regeringen har været nødt til at nedjustere egne forventninger hver gang.

»Det bedste, vi kan læne os op ad, er de ret friske skøn, der er kommet fra bl.a. Økonomisk Redegørelse og Nationalbanken. Det går støt og roligt i den rigtige retning. Men der er ingen garantier mod overraskelser,« siger Bjarne Corydon.