Corydon bløder op om omdiskuteret lønordning

Den mekanisme, som sikrer at lønningerne på det offentlige arbejdsmarked følger med de private, ser foreløbig ud til at fortsætte til glæde for fagforeningerne.

Den mekanisme, som sikrer at lønningerne på det offentlige arbejdsmarked følger med de private, ser foreløbig ud til at fortsætte til glæde for fagforeningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den såkaldte reguleringsordning, der sikrer, at lønningerne i det offentlige og private følges ad, kommer efter alt at dømme til at fortsætte de kommende år. Arbejdsgiverne i både kommuner, regioner og staten har ellers længe haft et ønske om at afskaffe ordningen, men finansminister Bjarne Corydon (S) anlægger nu en diplomatisk tone op til forhandlingerne om en ny overenskomst for ansatte i staten.

»Vi kommer med en sund skepsis i forhold til reguleringsordningen. Omvendt har vi også lyttet til, hvor meget vægt vores modpart lægger på præcis det her forhold. Dermed er det jo et element i forhandlingerne, at vores modpart lægger så stor vægt på det,« siger Bjarne Corydon.

Reguleringsordningen blev aftalt tilbage i 1987, og set over tid har den været til stor fordel for de offentlige ansatte, som automatisk er steget, når de private har fået lønstigninger under højkonjunkturer. På den måde har de også nydt gavn af den løbende vækst i samfundet. Ordningen betyder ikke, at lønudviklingen bliver helt identisk, men den sikrer en nogenlunde ensartet udvikling.

»Den helt principielle tilgang om, at det private og offentlige skal følges nogenlunde ad, er sund nok. Men reguleringsordningens udfordring er, at den i høj grad gør forhandlingerne til teknik. Det betyder, at det med lønnen er klaret på forhånd. Det er vi kritiske over for, men vi har som sagt også stor lydhørhed over for vores modpart,« siger Bjarne Corydon.

Reguleringsordningen kom under stort pres ved de forrige overenskomstforhandlinger, men fagbevægelsen afviste enhver snak om at afskaffe eller ændre ordningen. Flemming Vinter, formand for CFU, der repræsenterer de knap 200.000 ansatte i staten, fastslår, at reguleringsordningens overlevelse er en mærkesag, og han glæder sig over, at Bjarne Corydon signalerer imødekommenhed på området.