Computerfejl udløser gratis lotto til 112.000 danskere

Lige siden Danske Spil under navnet Dansk Tipstjeneste introducerede lotto på nettet den 11. december 2002, har de spillere, der har købt lynlotto via nettet og fået tildelt tal mellem 1 og 9, ikke fået deres tal udtrukket så hyppigt, som de burde.

Computeren, der trækker tallene, har nemlig været forkert programmeret.

Som plaster på såret giver Danske Spil nu de 112.000 danskere, der har været berørt, en gratis lynlotto, der gælder til trækningen på lørdag den 6. oktober. Her er der i øvrigt ekstra 25 millioner kroner i puljen.

Danske Spil siger, at ingen er blevet snydt:

»Den forkerte programmering har ikke haft indflydelse på ens vinderchance. Det har vi fået en professor fra Danmarks Tekniske Universitet til at bekræfte. Men det er sådan, at tallene fra et til ni er blevet udtrukket mindre hyppigt, end de burde,« siger informationschef i Danske Spil Thomas Rørsig.

Men hvis nogle tal ikke er blevet udtrukket så ofte, som de burde, er der vel også nogen, som er blevet snydt?

»Nej, ingen er blevet snydt. Det er sådan, at random-generatoren – altså maskinen, der udtrækker tallene, har været fejlprogrammeret. Hvis eksempelvis tallet 14 har været udtrukket, har maskinen troet, at tallet 1 allerede var udtrukket. Derfor har det ikke været med i de efterfølgende udtrækninger. Men hver udtrækning er baseret på tilfældigt udvalgte tal, så ingen er blevet snydt,« siger Thomas Rørsig.

Jeg kan ganske enkelt ikke forstå, at ingen er blevet snydt, hvis nogle tal er blevet udtrukket mindre?

»Nej, men sådan forholder det sig, selv om vi er enige i, at det er lidt kompliceret.«

Det er kun de danskere, som har spillet lynlotto på nettet mellem den 13. og 21. december 2006, der får en gratis lynlotto til på lørdag. Det skyldes, at Spillemyndigheden – en Skat-myndighed, der kontrollerer Danske Spil – har kritiseret Danske Spil for ikke at informere lotto-spillere i denne periode om fejlen, når man nu var blevet opmærksom på den 13. december.

De gratis lotto-kuponer koster Danske Spil 112.000 gange 40 kroner– altså næsten 4,5 millioner kroner. Det svarer dog på ingen måde til de beløb, som de 112.000 har spillet for i denne periode, da mange køber mere end en lotto-kupon.