Computeren er ikke længere personlig

Vi nærmer os en altid-online-verden, hvor komplekse computere bliver afløst af en række simple vinduer til cyberspace. Et nyt konkurrenceparameter bliver troværdighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke hver dag, en topchef markerer sin afgang ved at udgive et langt skriv om virksomhedens fremtid. Men det skete forleden, da Ray Ozzie, den øverste teknisk ansvarlige hos Microsoft, publicerede "Dawn of a New Day" (En
ny dag gryr).

Ray Ozzie kom til Microsoft for fem år siden for at overtage et af Bill Gates’ vigtigste ansvarsområder, produktudvikling. Nu er han altså på vej ud, tilsyneladende uden mislyde.

Manden bag kursskiftet: Hans meddelelse er da også meget saglig som for fem år siden, da han første gang begik et sådant visionspapir. Den gang forudså, eller rettere erkendte han, at Cloud Computing, hvor stadigt mere foregår online, i skyen og ikke længere i lokale netværk, var kommet for at blive.

En stor udfordring for Microsoft, hvis to vigtigste produkter, Windows og Office, per defintion har været forankret på den enkelte pc, og brugerne betalte per styk i form af licenser.

Det er en yderst givtig forretningsmodel, hvis man sidder på markedet, som Microsoft har gjort i efterhånden mange år.Ray Ozzie lod handling følge analyse, og han har i de forgangne år mere end nogen anden været manden bag et kursskifte.

Et kursskifte, som har resulteret i en række kapable, sky-baserede produkter fra Microsoft.

Men det tager tid at vende en supertanker, og Microsoft så sig nødsaget til at introducere sit eget sky-begreb, "software plus service," hvor man godt nok tilbyder online-services, men fundamentet, omdrejningspunktet, er stadig den personlige computer.

Flere simple apparater: Det er dette grundlæggende princip, som Ray Ozzie gør op med i sit nye skriv.

Vi nærmer os hastigt en pc-fri verden, hvor vi i stedet vil gøre brug af en række forskellige "forbundne ledsagere" til at kommunikere og arbejde online. Det kan være i form af selvstændige apparater som tavle-computere, eller det kan være såkaldte intelligente objekter, hvor for eksempel beklædning udstyres med netadgang.

Fælles for disse forbundne ledsagere er, at de er meget simple og nemme at have med at gøre. Den primære eksistensberettigelse er at være interface til nettet, hvor al data og software befinder sig.

Det er her, pc’en kommer til kort, mener Ozzie. Den personlige computer har nu eksisteret i over 25 år og er blevet alt for kompleks og urentabel.

Vi har ikke længere behov for en så massiv samling af hardware og software lokalt, når det hele kan optimeres langt bedre i skyen.

For brugerne betyder det en mere effektiv fremtid, hvor man ikke længere skal betale up front for måske tusindvis af pc’er med dertil hørende Microsoft-software. Det hele vil køre i skyen, og computeren er ikke længere personlig.

Det betyder dog ikke en problemfri fremtid, understreger Ozzie. Nye konkurrenceparametre som fortrolighed og troværdighed vil komme i centrum. Hvilken sky-operatør tør man overlade sin data til? Hvis Ray Ozzie får lige så meget ret som for fem år siden, venter der nye udfordringer. For virksomheder i almindelighed og Microsoft i særdeleshed.

Læs Berlingske Nyhedsmagasin 5. november.