Computerbørn i høj kurs på fremtidens arbejdsplads

Måske synes du, at sønnike burde gå ud og spille fodbold i stedet for at hænge foran computeren. Måske hører du til dem, der er bekymrede for, hvem datteren chatter med på internettet hele weekenden.

Børnenes naturlige omgang med teknologi er træning til et arbejdsliv hvor menuen allerede i dag står på samarbejde på kryds og tværs af tid og rum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Jepsen
Der er masser af myter og bekymringer om, hvad børn foretager sig på nettet, men ikke alt er lige dårligt, skriver Urban.

Børnenes naturlige omgang med teknologi er nemlig også træning. Til et arbejdsliv hvor menuen allerede i dag står på samarbejde på kryds og tværs af tid og rum med mennesker over hele verden - via internet, chat og videomøder med folk, man måske aldrig kommer til at se i virkeligheden, selvom de er nære kolleger.

Nu skal et nyt udvalg under brancheforeningen IT Branchen klarlægge, hvad virksomheder kan forvente af fremtidens medarbejdere, og hvordan arbejdspladsen tilrettelægges, så de unges evner bruges bedst muligt.

»Man kan kalde de unge digitale indfødte. De er vokset op med teknologien, mens vi andre bare er digitale indvandrere, som har måttet lære det undervejs. Det er børn og unge, der næsten kan bruge mobiltelefoner, før de kan gå, og som har et helt naturligt forhold til det at netværke og arbejde sammen på tværs af tid og sted og rum,« siger Morten Felding, der er administrerende direktør i Xerox og formand for Udvalget for Fremtidens Arbejdsplads.

Udvalget er først lige begyndt arbejdet, men det står klart allerede nu, at fremtidens unge vil forvente, at de ikke bliver begrænset af regler for, hvordan og hvornår man skal arbejde sammen.

Hvis kommunikationen med afdelingen i Indien og fabrikken i Polen foregår bedst via messenger om aftenen, vil de unge gøre det - og så til gengæld bruge deres arbejdstid på at sms'e med vennerne. Det er en gevinst for virksomheder, der forstår at bruge det, men kan være et problem for dem, der ikke er forberedt på, hvad der kommer.

Teknologiens muligheder udvikler sig konstant, men i dag er det ikke sjældent, at et barn formår både at holde tre samtaler kørende på messenger, samtidig med at vennerne sender sms'er, anlægget og tv'et kører i baggrunden, og skolelæreren får en overhaling i debatforummet på Arto.dk, altimens profilen på MySpace opdateres med de billeder, veninden lige har sendt på en mms.

Antallet af bolde i luften kan virke overvældende på forældre og andre, der er vokset op med drejeskivetelefoner og kun én kanal på fjernsynet.

Fremtidens arbejdsplads

Men evnen til at multitaske - at lave flere ting på mange platforme med mange mennesker på en gang - vil være stærkt efterspurgt i fremtidens virksomheder, mener Torkil Clemmensen, der er lektor på Handelshøjskolen i København og ekspert i samspillet mellem menneske og teknologi.

»Det kan næsten ikke undgås, at det kommer dem til gode. Blandt os voksne er der ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem det at kunne begå sig socialt i den virkelige verden - og så at kunne det i e-mails, blogs og på websites. Det kan børn - for dem er alle disse nye teknologier helt traditionelle måder at mødes og arbejde sammen. Dén kompetence bliver efterspurgt,« vurderer Torkil Clemmensen, som derfor også mener, at debatten og bekymringen om, hvem de unge chatter med, og hvad de laver på Arto.dk, er lidt skudt forbi.

»Det er vigtigt at være meget på vagt, for de skal lære at begå sig i den verden, og der kan virkelig være ting, man skal passe på. Men voksne skal også blive bedre til at se kvaliteterne i det og erkende, at børnenes verden er meget forskellige fra den, vi andre kender,« siger Torkil Clemmensen.

Udvalget af virksomheder vil nu i første omgang indrette showrooms, hvor de afprøver mulighederne for fremtidens arbejdsplads, men vil senere aflægge rapport om, hvad man kan forvente af de nye, digitale indfødte.

Kilde: Urban