Christian Ørsted: Passiv ledelse baner vej for skandalesager

Den mest skadelige form for ledelse er usynlig. Mens vi taler om psykopater, svindlere og nepotister overser vi et større og meget værre problem: De velmenende, men passive ledere, som gemmer sig bag moderne ledelsesbegreber som selvledelse, tillid og anerkendelse, mens deres medarbejdere falder om af stress, og pengene fosser ud af kassen.

Det er let at tolke, når chefen skælder ud og er aggressiv. Det er sværere at tolke den destruktive, passive ledelse, der lader tingene sejle. Fold sammen
Læs mere

Der er meget fokus på aktivt destruktive chefer. På aggressive, uretfærdige og manipulerende ledere. Men det største problem er ikke det, vi ser. Det er det, vi ikke ser.

Når der udbetales milliarder til internationale svindlere, og offentlige kasser lænses for trecifrede millionbeløb, kommer vi straks på fornavn med de ansvarlige medarbejdere, mens fokus forsvinder fra den ledelse, som bare har ladet stå til, mens det er sket. Er skandalerne, når alt kommer til alt, et symptom på, at mange andre ting har sejlet, men undgået ledelsesopmærksomhed, ansvar og handling?

Det har de tre ledelsesforskere Maria Fors Brandebo, Sofia Nilsson og Gerry Larsson lavet et studie af, som netop er udkommet som bog i Sverige: »Destruktivt ledarskap«. I bogen beskriver de destruktive ledelsesformer, og hvorfor vi har en tendens til at overse de mest skadelige.

De har identificeret fem destruktive ledelsesformer:

1. Arrogant og uretfærdig; hvor medarbejdere forskelsbehandles urimeligt.

2. Truende og straffende; hvor ledelsen har behov for at trumfe sin vilje igennem og reagerer med vrede og mistillid, når det ikke sker.

3. Falsk og egoistisk; hvor chefen ikke stoler på sine medarbejdere, men lyver og sætter sine egne behov først.

4. Passiv og fej ledelse; hvor lederen ikke tør tackle problemer, undgår konfrontation, holder sig væk og er uengageret.

5. Uklar, usikker og rodet ledelse; hvor chefen opleves som ustruktureret, uklar og forvirret på forskellige måder

De tre første er aktivt destruktive. Og højest overraskende er det de mindst skadelige. »Hvis du troede, at en psykopatchef var det værste, der kunne overgå dig, tager du fejl,« skrev DJØF-bladet, da man omtalte bogen. Og nej – det er ikke en opfordring til at gå ud og finde en psykopatchef, en simpel konstatering af at når der udøves aktivt destruktiv ledelse, er den synlig og noget, vi derfor kan gøre noget ved.

»Under dække af at have tillid til medarbejderne udviser man en total mangel på interesse«


De to sidste ledelsesformer er de passive og de mest farlige. Når alting sejler, og der prædikes selvledelse, tillidsbaseret ledelse og anerkendelse, er det svært at sige stop, hvis det i virkeligheden dækker over en ledelse, der nægter at tage ansvar. Under dække af at have tillid til medarbejderne udviser man en total mangel på interesse i, hvad der foregår i organisationen.

Pengene kan fosse ud af kassen, og stresssammenbrudene står i kø, uden at der sker noget, for under den aktivt destruktive ledelse kan vi stå sammen. Vi kan anmelde den. Vi kan skrive om den, og vi kan sætte ord på den, inden den bliver til en skandale. Når det hele sejler, står vi derimod alene. Alene med følelsen af ansvar og pres. Alene med følelsen af, at ens arbejde er en gættekonkurrence, og at man ikke kan gøre en forskel. Alene med følelsen af håbløshed.

Hvis vi skal gøre noget ved det, er vi nødt til at tage fat selv, når ledelsen er velmenende og sympatisk, men passiv. Ledelse er ikke en stilling. Det er en handling og en relation. Det er et ansvar for fællesskabet og en interesse i de opgaver, vi løser, hvordan de løses bedst, og de mennesker man arbejder med og for.

Christian Ørsted er cand. merc., ledelsesrådgiver og forfatter. Han holder foredrag og workshops om ledelse, samarbejde og forandring og rådgiver ledelsen i en række af Danmarks største private og offentlige virksomheder. Forfatter til ledelsesbøger, senest bestselleren »Livsfarlig ledelse – forstå de psykologiske mekanismer der styrer dit arbejdsliv«.

Følg Christian på twitter @christianorsted og se mere på www.christianorsted.dk.