Chokerende pensionstal: Vi skal arbejde meget længere, end vi tror - find din pensionsalder her

Foto: Scanpix/Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Størstedelen af danskerne undervurderer deres egen pensionsalder, viser en ny undersøgelse

Har du en forestilling om, at du til den tid nyder dit otium på en solrig strand i Sydeuropa, mens folkepensionen tikker ind på kontoen? Så skal du måske lige tage et realitets-tjek.

I hvert fald undervurderer mange danskere deres egen pensionsalder markant, viser en ny undersøgelse blandt danskerne, som YouGov har foretaget for arbejdsløshedskassernes interesseorganisation AK-Samvirke.

Over 80 procent af danskere under 40 år forventer, at de har en folkepensionsalder, der er lavere end den officielle prognose.

LOG IND PÅ B PLUS og bliv meget klogere på pension og pensionsalder. Over 80 procent gætter forkert - ved du hvornår, du kan stoppe med at arbejde?

Det får du:


Størstedelen af danskerne undervurderer deres egen pensionsalder, viser en ny undersøgelse

Har du en forestilling om, at du til den tid nyder dit otium på en solrig strand i Sydeuropa, mens folkepensionen tikker ind på kontoen? Så skal du måske lige tage et realitets-tjek.

I hvert fald undervurderer mange danskere deres egen pensionsalder markant, viser en ny undersøgelse blandt danskerne, som YouGov har foretaget for arbejdsløshedskassernes interesseorganisation AK-Samvirke.

Over 80 procent af danskere under 40 år forventer, at de har en folkepensionsalder, der er lavere end den officielle prognose.

Gætter helt forkert

»Det overrasker mig, at der er så mange, der ikke ved, hvilken pensionsalder de har. Det vil nok komme som et chok for mange mennesker, når det går op for dem, hvor længe de skal arbejde,« siger Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke, til BT.

Tallene viser, at der er mange danskere, der skyder langt fra målet, når de skal fastslå, hvornår de kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Eksempelvis gætter hver femte under 30 år på, at vedkommende kan gå på pension som 65-årig. Men ifølge Beskæftigelsesministeriets prognose vil folkepensionsalderen for denne gruppe være 73 år eller derover.

»Det er et problem, hvis man går og regner med, at man skal holde, til man er 67 år – men i virkeligheden kan man måske først komme på pension, når man er over 70 år,« siger Verner Sand Kirk.

Selv om danskerne generelt får bedre styr på det, når de kommer tættere på pensionsalderen, så er der stadig mange i den høje aldersgruppe, der ikke har tjek på, hvornår de kan holde afskedsreception på arbejdspladsen. Blandt de 51-60-årige er det således 34 procent, der forventer en lavere folkepensionsalder end de gældende regler.

Bekymret for nedslidning

Undersøgelsen viser desuden, at to ud af tre danskere er bekymrede for, om de fysisk eller psykisk kan holde til at arbejde, til de når deres folkepensionsalder.

»Den eneste gruppe, hvor flertallet ikke bekymrer sig, er folk med lange, videregående uddannelser. Men der er stadig grupper, som ikke føler, at de kan holde planken ud, fordi de har et belastende arbejde på forskellig vis,« forklarer Verner Sand Kirk.

De gælder især ufaglærte – men også andre faggrupper med et fysisk krævende arbejde som f.eks. social- og sundheds-hjælpere. Deres pensionsselskab, PenSam, oplever mange medlemmer, som bliver nedslidt i de sidste år af arbejdslivet.

»De har vanskeligt ved at være på arbejdsmarkedet i de sidste år frem mod pensionsalderen, fordi de får problemer med helbredet. Vi ved også, at mange må tage smertestillende medicin for at gå på arbejde,« siger Søren Dijohn, der er seniorøkonom hos PenSam.

Han mener, at det er et problem, hvis de ikke kender deres pensionsalder.

»Hvis man nu gætter et antal år forkert, er en af udfordringerne, at man måske ikke får taget hånd om, at ens helbred skal kunne holde til så mange år. Det giver de bedste muligheder for at træffe gode beslutninger, når man ved, hvad man har at rette sig efter,« siger Søren Dijohn.

Vox pop

Inuk Lennart. Født 1992. ­Murer

Hvad synes du om, at du først kan gå på pension når du er 74 år? »Det var godt nok en høj alder, synes jeg. Det kan godt gå hen at blive svært med det arbejde, jeg har, og jeg håber da ikke, at det ender med, at man bliver tvunget til at blive på arbejdsmarkedet, selvom kroppen ikke kan mere. Så skulle man opfinde en eliksir, så kroppen kan holde for evigt. Men det sker jo nok ikke.«

Kaspar Busch. Født 1972. Layouter

Hvad synes du om, at du først kan gå på pension som 70-årig? »Det kommer lidt bag på mig. Men jeg håber da på at være frisk og rørig til den tid. Og hvis jeg kan holde mig rask, synes jeg, det er helt fint, at jeg skal arbejde til, jeg bliver 70 år. Det har jeg intet problem med. Men jeg har jo heller ikke et job, som er særligt fysisk krævende.«

Katherine Richardson. Født 1954, professor i biologisk oceanografi

Hvad synes du om, at du først kan gå på pension når du er 65,5 år? »Det vidste jeg jo heldigvis godt i forvejen, og det har jeg det fint med. Men jeg har altså ikke tænkt mig, at trække mig tilbage til den tid. Det har jeg ingen planer om, så længe mit helbred er godt. Men jeg er jo også privilegeret på det område, for jeg har jo ikke flyttet murbrokker og haft et hårdt fysisk arbejdsliv, som mange andre har haft.«

Anders Peetz-Schou ­Nielsen. Født 1983. ­Uddannet bibliotekar

Hvad synes du om, at du først kan gå på ­pension når du er 73 år? »Det er vel egentligt okay. Jeg har jo taget en uddannelse, hvor jeg ikke skal arbejde med noget, der er fysisk krævende. Og jeg blev først færdig i en lidt sen alder, så jeg vil gerne betale samfundet tilbage igen. Men for alle dem, der har et fysisk hårdt arbejde, kan jeg godt se, at det kan være et problem at skulle arbejde længere.«

Amanda Skov. Født 1991. Jurastuderende

Hvad synes du om, at du først kan gå på pension som 74-årig? »Det var da dejligt. Ej, det mente jeg lidt ironisk. Det er vel fint nok, så længe man har et job, man er glad for. Men det er lidt svært at overskue, når man kun er 25 år. Men jeg synes, det er unuanceret, hvis håndværkere også skal arbejde så længe, når man tænker på den belastning, de bliver udsat for.«