Chefer fyrer firmaets fjolser

Under finanskrisens mange fyringsrunder ser mange personalechefer deres snit til at skille sig af med ansatte, som de længe har villet fyre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om mange virksomheder har været nødt til at nedbemande i de hårde tider, som finanskrisen byder, er det langt fra alle chefer, som begræder afskedigelserne.

I hvert fald viser en undersøgelse blandt norske virksomhedsledere, som rekrutteringsvirksomheden Proffice står bag, at syv ud af ti ledere mener, at deres virksomhed ikke har tabt det store ved fyringerne. De dygtige ansatte er nemlig stadig tilbage til at holde firmaet på ret køl. Det skriver det norske erhvervsmagasin HMSmagasinet.

Faktisk betyder finanskrisen ifølge undersøgelsen, at lederne skiller sig af med de medarbejdere, som de ikke synes er dygtige nok. Tre ud af 10 fyrer endda flere, end de har brug for, netop for at komme af med dem.

Der findes ingen tilsvarende dansk undersøgelse, men formanden for Personalechefer i Danmark (PiD) Kim Staack Nielsen er ikke i tvivl om, at de danske chefer gør præcis det samme og også i samme målestok som de norske.

- De bruger ’Ivan den Grusomme-metoden’, hvor man skiller sig af med ikke kun dem, man har behov for, men også dem, man synes er for svage – enten i forhold til organisationen eller brokkehovederne, siger Kim Staack Nielsen.

Finanskrise lovliggør fyringer

Skal en ansat fyres, kræver det en saglig begrundelse. Så længe ordrebogen er fuld og omsætningen i top, kan det være vanskeligt at stikke en fyreseddel ud, uden selv at få problemer som arbejdsgiver. Men en nedskæring er altid en gyldig grund, og derfor er finanskrisen en oplagt lejlighed til at sortere grundigt i de ansatte.

- I en tid, som vi står i nu, er det helt naturligt, at man ser på personer, som man måske igennem en periode har oplevet ikke har udviklet sig sammen med organisationen eller måske ligefrem har arbejdet imod, siger Kim Staack Nielsen.

Pas på brokkehovederne

Selv om det er fint at få knasterne af vejen, når organisationen skal trimmes, kan det dog ikke betale sig blindt at gå efter at få fyret brokkehovederne, advarer Kim Staack Nielsen.

- Virksomhederne skal i større grad være klar over, hvilke faglige kompetencer, de egentlig siger farvel til. For man kan godt have et brokkehoved, som sidder med så store kompetencer, at det vil være et tab for organisationen, siger personalechefernes formand, der samtidig anbefaler virksomhederne nøje at vurdere, hvornår netop deres virksomhed igen kan forvente ordrefremgang og derfor får brug for at kunne komme op i omdrejninger igen.

Det, som tæller allermest for, at en ansat skal have lov at blive, er i de norske lederes øjne, er høj anciennitet i virksomheden, mener 65 procent af de norske chefer. Det næstbedste argument for at kunne beholde sit job er kompetencer, som 61 procent af lederne peger på.