Chefen skal være mand over 45 år

Danske lønmodtagere foretrækker, at chefen er en mand - og han skal helst være over 45 år.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En chef bør være en mand, og gerne lidt oppe i årene. Det fremgår af en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Dansk Erhverv blandt 1.454 danskere over 18 år, skriver Søndagsavisen.

Kvindelige chefer står derimod ikke højt på listen. Næstflest lønmodtagere foretrækker nemlig en mand mellem 30 og 45 år - og først på tredjepladsen er der beskedne 13 procent, der helst vil have, at chefen er en kvinde på mere end 45 år."Resultatet afspejler, at vores indre billede af, hvordan en chef ser ud, ikke har ændret sig væsentligt. Vi ser simpelthen stadigvæk en mand på over 45 år. At det både er kvinder og mænd, der er så stereotype i deres opfattelse, siger noget om styrken i danskernes indre billede af chefrollemodeller,« siger Birgitte Meisner Nielsen, fagchef for HR og ledelse i Dansk Erhverv.

Det indre billede
Undersøgelsen viser nemlig også, at det ikke kun er mænd, der foretrækker, at chefen er en mand. Således foretrækker 40 procent af kvinderne en mandlig chef, mens kun 29 procent helst vil have en kvinde. 32 procent svarer 'ved ikke'. Birgitte Meisner Nielsen mener, at det først og fremmest er det indre billede, der skal rykkes ved, hvis tingene skal ændres.

»Jeg er fristet til at spørge, hvor meget det egentlig batter med kvotetænkning og talentprogrammer, hvis barrieren er den enkeltes billede af, hvordan en chef ser ud.« I HK Privat er man mindre optaget af chefens køn, siger lederkonsulent Christoffer Marckmann.

»Kønsaspektet spiller en mindre rolle i vores undersøgelser. Vi kan derimod se, at vores medlemmer efterspørger tryghed og troværdig fremtræden hos deres chef. Især tre ting er vigtige: Chefen skal kunne motivere, være åben og ærlig og kunne kommunikere,« siger Christoffer Marckmann.

Dansk Erhverv har også spurgt til, hvor gammel en chef bør være - og her er svaret entydigt: vi foretrækker chefer, der er på vores egen alder eller ældre. Blandt lønmodtagere over 30 år er der således absolut ingen - altså nul procent - der svarer, at de foretrækker en chef under 30 år.