Chefen skal tålmodigt opbygge tillid til direktøren

Sidste uges dilemma handlede om salgschefen Karen, der havde ideer til at ændre i nogle arbejdsgange på virksomheden.

Karen vil gerne indvie direktøren i sine ideer, men selvom hun har været ansat i et halvt år, har hun kun udvekslet høfligheder med direktøren. Hun har derfor svært ved at få ham i tale.

»Det er ærgerligt, at de ikke har lært hinanden særlig godt at kende, selvom hun har været ansat et halvt år. De har brug for at opbygge et tillidsforhold, så de har et fundament for deres fremtidige samarbejde,« siger ledelsesrådgiver hos Lederne, Helle Bruun Madsen.

Hun anbefaler derfor løsning nummer 1 – at Karen tålmodig forsøger at opbygge fortrolighed til direktøren.

Første skridt kan bestå i, at Karen går direkte til direktøren med sine ideer.

»Det ville i sig selv kunne være en icebreaker. Det kan jo godt vise sig, at direktøren ikke er så vanskelig at få i tale, som Karen tror. Hun kunne så samtidig lægge op til en snak om, hvordan de generelt kan spille hinanden bedre«, siger Helle Bruun Madsen.Det kan vise sig, at direktøren ikke er vant til at tage mod input fra sine underordnede ledere, tilføjer ledelsesrådgiveren:

»Men så kan Karen eksempelvis spørge, hvad der optager ham og hvordan hun bedst støtter ham som leder.«

Det er vigtigt, at Karen overbeviser direktøren om, at hun giver sine ideer og input for virksomhedens skyld, ikke for sin egen.

»Hun kan eksempelvis spørge: ”Hvordan synes du, det går med mig, og hvordan vil du gerne have mig til at udfylde min rolle”. Hun skal ikke give op. Hun skal insistere på, at hun vil gøre sit for at de kan få en god relation til gavn for dem begge og for virksomheden«, siger Helle Bruun Madsen.