»CFOen skal i dag kunne bruge både speederen og bremsen – ofte på samme tid«

CFOernes job er ikke som i gamle ­dage, hvor økonomifunktionens opgave var at betale virksomhedernes regninger, få dem bogført og ud­arbejde årsbudgetter og års- eller månedsregnskaber ud fra en historisk vinkel. I den moderne økonomifunktion er de opgaver automatiserede.

Mikael Frederiksen Odgers Berndtson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de seneste ti år er rollen udvidet, og kravene til funktionen er markant forøget. De traditionelle økonomiske færdigheder er selvfølgelig stadig en forudsætning i jobbet, men det er ikke længere nok blot at være god til tal.

Rollen er blevet betydeligt mere strategisk betonet. CFOen skal både være forretningsorienterede sparringspartnere for deres administrerende direktører og kommentatorer for deres bestyrelser, og de skal varetage de traditionelle roller som økonomiansvarlige og vogtere over risikostyringen.

CFOens rolle er forankret i funktionens kernekompetencer: Økonomi, finans og IT og ikke som det var for ikke så mange år siden spredt ud på en hel række funktioner.

Kræfterne bliver brugt på at kigge fremad ved at bruge risikostyring til at udarbejde rullende forecasts med forståelse for forretningen for at opdage krisetegn før konkurrenterne.

Mulighederne inden for digitalisering og big data er i dag et af CFOens helt store virkefelter, fordi CFOen er god til at analysere og strukturere tal.

»Tendensen er, at CFOen stadig skal være forretningsorienteret, men det skal han eller hun være ved at have en dybere forståelse for økonomiområdet kombineret med tal, data og IT, og de muligheder, der ligger inden for området. CFOerne skal være dygtig til det at se, hvordan man bruger data på en struktureret måde til at lede og udvikle og sætte den strategisk retning i virksomheden,« siger partner Mikael Frederiksen fra ­Odgers Berndtson.

Som han udtrykker det: »CFOen skal i dag både kunne bruge speederen og bremsen – og ofte på samme tid.« Speederen til forretningsudvikling og virksomhedsoverdragelser – og bremsen til kontrol, effektiviseringer og nedskæringer.

Men ikke mindst pointerer Mikael Frederiksen: »Ledelse er alfa og omega for en CFO, hvilket naturligvis handler om at skaffe, fastholde, udvikle, sætte retning og lede sine medarbejdere.«