Cepos vil have seniorjobordningen afskaffet

Seniorjobordningen bør afskaffes ved de kommende kommuneforhandlinger, anbefaler den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

Foto: Torben Christensen
Regeringen bør ved de kommende kommuneforhandlinger give kommunerne den indrømmelse, at man fjerner seniorjobordningen.

Sådan lyder anbefalingen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos, efter at det er kommet frem, at seniorjobordningen, der skulle have kostet et par hundrede millioner kroner, efterlader regeringen med en regning i milliardklassen ifølge nye skøn og beregninger fra Beskæftigelsesministeriet.

Jyllands-Posten skriver lørdag, at regeringen skønnede i december, at der ville være 1.080 seniorjobbere i år, hvilket ville svare til en udgift på 388 millioner kroner, men nu lyder et nyt skøn på det tredobbelte: 3.300 seniorjobbere til i alt 1,2 milliarder kroner. Det er 800 millioner kroner mere end forventet, og i 2014 bliver den tilsvarende ekstraregning på 1,2 milliarder kroner.

Og det er »stærkt bekymrende«, mener cheføkonom ved Cepos Mads Lundby Hansen.

»Siden midten af 2010 har kommunerne reduceret deres ordinære medarbejderstab med cirka 25.000 personer for at rationere. Samtidig med denne rationeringsproces bliver kommunerne tvunget via loven til at ansætte seniorer, der er over 55 år, og som har betalt efterlønskontingent. Det er tæt på at være absurd,« siger Mads Lundby Hansen.

»Seniorjobordningen betyder, at effektive medarbejdere i kommunerne afskediges og erstattes af mindre produktive seniorer, som alene ansættes, da de er over 55 år og med i efterlønsordningen,« tilføjer cheføkonomen ved Cepos, der mener, at seniorjobordningen virker som en reel udvidelse af efterlønsordningen.

I december 2012 stemte Venstre for en midlertidig udvidelse af seniorjobordningen, og arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs siger til Jyllands-Posten, at det er problematisk, at forudsætningerne er skredet.