Cepos præsenterer opskrift på 7.000 nye job

Sæt dagpenge og kontanthjælp ned med fem procent og få 7.000 flere i arbejde. Sådan lyder opskriften fra Cepos.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pres overindførselsindkomsterne et nøk nedad og få 7.000 flere i arbejde. Sådan lyder budskabet fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos, skriver Jyllands-Posten.

På baggrund af tal fra Finansministeriet vurderer tænketanken, at man kan få de mange dagpengemodtagere ind på arbejdsmarkedet ved at sænke eksempelvis dagpenge og kontanthjælp med fem procent.

Cepos har i sin analyse set på udviklingen i mindstelønningerne og satsreguleringen, som bestemmer udviklingen i overførselsindkomster. Og ifølge tænketanken har reguleringen betydet, at overførselsindkomsterne er steget fem procent mere end mindstelønnen.

»Den nuværende udvikling medvirker til at reducere tilskyndelsen til at tage lavtlønsjob, og derfor bør man sætte satsen ned og koble den til prisudviklingen, således at når lønningerne stiger mere end priserne, øges incitamentet til at tage et job yderligere,« siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten.

Det har ifølge Cepos ikke været muligt at regne på effekten for kontanthjælpsmodtagere, så de 7.000 job er alene relateret til dagpengemodtagere, der kommer i job.