Cement, mel og sukker har skabt verdens rigeste afrikaner

Aliko Dangote, Afrikas rigeste mand, der i øvrigt også er verdens rigeste sorte mand, har skabt sin formue på cement, mel og sukker, og er god for 136 mia. kr.

Nigerianske Aliko Dangote, der er Afrikas rigeste mand, har ingen planer om blot at læne sig tilbage og nyde sin enorme formue. I stedet vil han nu kaste sig over olieproduktion og bygge landets største olieraffinaderi. Målet er at gøre Nigeria, kontinentets største olieproducent, selvforsynende med benzin. Foto: Akingunde Akinleye/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens omkring halvdelen af verdens rigeste mennesker er amerikanere, spreder den ufattelige rigdom sig efterhånden over hele kloden. Med en formue på 24,6 milliarder dollar eller 136 milliarder kr. befinder Afrikas rigeste mand, Aliko Dangote, fra Nigeria sig nu blandt verdens 50 rigeste på årets Forbes-liste med dollarmilliardærer.

Han er på 23.-pladsen takket være succesen med at sprede Dangote-imperiets aktiviteter. Dangote er en self-made-man, hvis velstand bygger på cement, mel og sukker. Nu vil han også ind i olie.

Seks danskere er denne gang på Forbes’ liste med 1.645 dollarmilliardærer. Det er Kjeld Kirk Kristiansen, storaktionær i Lego, Anders Holch Povlsen fra Bestseller, dynekongen Lars Larsen, Niels Peter Louis-Hansen, aktionær i Coloplast, Eccos ejer og formand, Hanni Toosbuy Kasprzak, og Linaks ejer, Bent Jensen.

De seks når imidlertid ikke tilnærmelsesvis op på siden af Aliko Dangotes, hvad formue angår. Danmarks rigeste, Kjeld Kirk Kristiansen, barnebarn af Legos stifter og storaktionær gennem pengetanken Kirkbi, er til sammenligning god for 56 milliarder kr.

Som Business skrev i går, er Nigeria i Vestafrika, der er Afrikas største olieproducerende land med omkring 160 millioner indbyggere, blevet Afrikas største økonomi med et bruttonationalprodukt, BNP, på 1.000 dollar pr. indbygger. Dermed passerer Nigeria Sydafrika. I Danmark er BNP pr. indbygger 45.000 dollar.

Men det er ikke det sorte guld, der er grundlaget for Nigerias succesrige forretningsmand Aliko Dangotes formue. Ud over pengemaskinen cement er det sukker, mel og ris samt en række andre basisvarer.

Dangote ejer en industrigruppe, der omfatter én af verdens største cementfabrikker, et af verdens største sukkerraffinaderier samt forretninger med produktion og import af salt, mel, ris, fisk, pasta, tekstiler og gødning. Men ikke nok med det. Dangote eksporterer også kakaobønner, bomuld og nødder. Desuden investerer han i fast ejendom, banker og transport.

Danske FLSmidth har for få måneder siden indgået en række kontrakter med Dangote Cement om drift og vedligeholdelse af produktionslinjer på cementfabrikker i Nigeria. Parterne oplyser ikke værdien af kontrakterne, der løber over fem år, men de udgør den største samlede kontrakt på drift og vedligeholdelse, som FLSmidth nogensinde har fået. FLS har tidligere leveret og bygget to af fire produktionslinjer på en af Dangote Cements fabrikker.

Aliko Dangote har hidtil holdt sig fra olie, der er Nigerias største eksportvare. Men rigmanden har for nylig bebudet, at han vil bygge Afrikas største olieraffinaderi og andre fabrikker til i alt 50 milliarder kr. Ifølge eget udsagn vil han gøre det uden at benytte bestikkelse, som ellers er en af Nigerias svøber.

Dangotes mål er, at Nigeria med det store projekt – ud over at være storeksportør af olie – kan blive selvforsynende med benzin. I dag er benzin en mangelvare, og landet må importere tre fjerdedele af sit brændstof.

Befolkningen i det olierige sydlige Nigeria, Niger Delta Region, hører til landets fattigste, fordi regeringens og olieselskabernes forsøg på at udvikle området er slået fatalt fejl. Dangote siger, at hans olieraffinaderi vil skabe tusindvis af nye job. Han vil også bygge gødningsfabrikker og petrokemiske fabrikker, der ligeledes vil give arbejdspladser.

Rigmanden prøver ligeledes at befæste sin position som Afrikas mest generøse mand. Planen er blandt andet at skyde 6,5 milliarder kr. samt overføre aktier fra hans børsnoterede selskaber i en fond, som han grundlagde i 1994 for at støtte initiativer inden for uddannelse, sundhed og iværksætteri i Nigeria.

Fonden giver allerede mindre tilskud til kvinder i meget fattige landdistrikter, der ønsker at etablere små virksomheder, ligesom fonden finansierer byggeri af universitetsbiblioteker og hospitaler i hele Nigeria.

De senere år har pilen i øvrigt peget konstant opad for Dangote, som debuterede på Forbes’ liste over dollarmilliardærer i 2008. I løbet af de seneste seks år har han øget sin formue med 118 milliarder kr. takket være især kronjuvelen, det børsnoterede Dangote Cement, som opererer i 15 lande i Afrika. Dangote ejer mere end 90 procent af firmaet.