Carsten Koch-rapport splitter arbejdsmarkedets parter

Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne kritiserer anbefalingerne til en ny beskæftigelsesindskats i skarpe vendinger.

Carsten Koch Udvalgets anbefalinger blev præsenteret på et pressemøde sammen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kan se frem til heftige diskussioner med arbejdsmarkedets parter, når hun de kommende uger og måneder skal i gang med at forberede regeringens udspil. 

Parterne er nemlig på flere måder særdeles kritiske overfor udspillet. Fagbevægelsen ønsker på den ene side, at ledige skal kunne fastholde retten til uddannelse fra dag ét, ligesom de også ønsker at a-kasserne fortsat skal kunne varetage indsatsen overfor de svageste ledige. En kamp, a-kasserne længe har kæmpet i forsøget på at få mere indflydelse på arbejdsmarkedspolitikken.


På den anden side er arbejdsgiverne (DA) skarpe modstandere af, at udvalget anbefaler mere uddannelse til ufaglærte. 

"DA anerkender, at der bliver mangel på faglærte, men tager kraftig afstand fra, at det bliver løst gennem beskæftigelsesindsatsen, der er en dyr vej til det mål," skriver arbejdsgiverne, som også mener, at Carsten Koch-udvalget er alt for slap i deres forslag til at forbedre rådighedsindsatsen overfor de ledige. Det er ikke godt nok, at kommunerne kun kan klage over a-kassernes rådighedsafgørelser. 


"Efter DAs opfattelse skal jobcentre også kunne træffe rådighedsafgørelser for dagpengemodtagere"..."karantænen ved selvforskyldt ledighed skal hæves og der skal være færre grunde til ikke at tage et arbejde," skriver DA, der generelt vurderer, at de 39 forslag fra udvalget vil skabe et beskæftigelsessystem uden fokus på, at ledige skal i job hurtigst muligt.

Det er nu op til regeringen at komme med et udspil og forhandle det på plads i Folketinget inden sommerferien. Her bliver det afgørende spørgsmål, om og i givet fald hvor mange penge, reformen skal spare og hvad de skal bruges til. 
Fagbevægelsen frygter, at regeringen sammen med de borgerlige vil se reformen som en "spareøvelse" og peger på, at DA ikke direkte i deres høringssvar har krævet penge fra reformen.