Carlsberg: Slut med at betale smørelse

Carlsberg strammer sin kurs over for ansatte, der benytter sig af smørelse. Nye vinde i erhvervslivet er med til at rykke virksomheder.

Foto: MARCUS BRANDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få år siden var det tilladt for Carlsbergs ansatte at lægge et mindre bundt sedler på bordet for at få en hurtigere behandling hos fremmede landes myndigheder.

Sådan er det ikke længere. Det verdensomspændende bryggeri vil ikke længere tolerere, at de ansatte bruger selv meget milde former for bestikkelse. Efter et længere tilløb og kritik i medierne har topledelsen indført et totalforbud mod alle former for bestikkelse på de 140 markeder, hvor Carlsberg i dag sælger sine øl. Tidligere var det kun bestikkelse, som var forbudt hos Carlsberg. Men nu er også »facilitating payment« – på dansk »smørelse« – blevet en del af bryggeriets nultolerance-politik.

»Vi vil gerne gøre det klart, at vi ikke tolererer facilitating payment overhovedet,« siger Andraea Dawson-Shepherd, direktør for bl.a. ansvarlighed hos Carlsberg, om stramningen, der er blevet implementeret i hele Carlsberg Gruppen i løbet af 2014.

De over 45.000 ansatte i selskabet skal tage den nye skærpede kurs helt bogstaveligt. Også selv om det kan koste vigtige kunder og tabt indtjening. Som et eksempel oplyser Carlsberg til Berlingske, at firmaets medarbejdere ikke længere må lade sig friste af en sagsbehandler, som tilbyder at udstede et visum hurtigere mod, at sagsbehandleren får 50 dollar som smørelse.

I sådanne tilfælde skal Carlsberg-medarbejderen takke nej, selv om det kan indebære flere dages forsinkelse og tabet af en mulig kunde. Også hvis toldere eller grænsevagter kræver smørelse for at slippe Carlsberg-folk igennem let og bekvemt, skal den ansatte afstå fra tilbuddet. Overtrædelser af de interne regler kan i yderste konsekvens føre til en fyring.

Den nye restriktive kurs fra Carlsbergs ledelse kommer mindre end tre år efter, at bryggeriet blev kritiseret for at have et for pragmatisk forhold til at betale smørelse. Dengang måtte man som medarbejder gerne betale smørelse for at få fremmet en proces, hvis der blot var tale om små beløb, som en chef kunne sige god for. Det fik en ekspert til at fremføre i Berlingske, at »smørelse også er bestikkelse«.

Med den skærpede kurs over for smørelse skriver det danske bryggeri sig ind i en trend, som breder sig internationalt. Lovgivningen er blevet strammet i både Storbritannien og USA, og tilmed har politikere i Kina og andre lande ført korruptionsbekæmpelse højere op på den politiske dagsorden. Dette har sat gang i en kæde­reaktion, hvor virksomheder i dag stiller krav til hinanden om skrappe antikorruptionspolitikker, inden de indgår kontrakter med hinanden.