Bygger Abramovich verdens største yacht?

Hovedrige russere dominerer havene med store luksus-yachter. En rolle der ellers hidtil har tilhørt Saudi-Arabiske sheiker.

Her ses luksus-yachten SKAT, som lagde til ud for Amalienborg i sommeren 2004. SKAT estimeres til at have en værdi af en halv milliard kroner, og den ejes af mangemilliadæren Charles Simonyi. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
På et skibsværft i Hamborg, Tyskland, i en dok skjult for offentligheden, bygger arbejdere på en helt speciel båd. Den hedder Eclipse. Og hvis alt går efter planen, vil den med sine forventede 168 meter blive verdens største privatejede yacht. Eclipse vil have mindst to helikopterlandingspladser, adskillige jacuzzier, en swimming pool, tre tilhørende små både og en privat ubåd. Af sikkerhedssystemer vil den blandt andet være udstyret med bevægelsessensorer og et særligt missil-sporings-system.

I mange år har Saudi-Arabiske oliemilliardærer domineret havene med deres enorme yachter. Men hvis er denne nye kæmpe-yacht?

Skibsværftet bag byggeriet af Eclipse er tavse om projektet, men en talsmand for virksomheden bekræfter dog, at der et sted i Tyskland bygges på en båd med navnet Eclipse. Designeren af Eclipse, Terence Disdale fra London, er også yderst fåmælt:

"Vi kan ikke sige noget som helst om det her projekt. Det er meget hemmeligt."

Rygtet blandt flere personer involveret i projektet vil dog vide, at Eclipse er det seneste vandlegetøj til den nye konge af havene: Roman Abramovich.

Den russiske oliemilliardær Roman Abramovich, der ifølge Forbes er verdens 11. rigeste mand med en formue på godt 105 mia. kr, har i forvejen en imponerende flåde - udover Eclipse har han Pelorus på 115 meter og Ectasea på 86 meter. Indtil for nylig ejede han også den 113 meter lange Grand Bleu, men den forærede han til en tæt forretningspartner, skriver Wall Street Journal.

Med bygningen af Eclipse understreger Abramovich sin dominans som ejer af store yachter og sætter en hel ny standard for "min er større end din" i yacht-verdenen. Han bidrager endvidere til at fasttømre russerne som den nye verdens spydspids udi iøjnefaldende forbrug. En rolle der ellers tidligere har været tilskrevet Saudi-Arabiske sheiker.

Men Rusland har gennem det seneste årti opfostret nogle af verdens rigeste mænd, som har formået at (ud)nytte et land plaget af korruption og et tvivlsomt politisk styre, men med enorme ressourcer inden for blandt andet olie, aluminium og nikkel.

Vor tids russiske revolution handler om status og penge og ikke mindst om at vise, at man har dem. Alene indenfor de seneste fem år er tusinder af russere blevet multimillionærer, og der er i dag mindst 24 russiske dollarmilliadærer.

Russerne køber slotte i Tyskland, Andy Warhol billeder i New York og juveler, ure og finere kunst på Sotheby's i London. Det estimeres, at et ud af fem huse i Londons eksklusive Mayfair område nu ejes af russere. Ifølge en skibsmægler står der russere bag 20 pct. af ordrene på nye yachter over 61 meter. Russere er kort og godt de nye Saudi-Arabere.

Kritikere beskylder Abramovich for at have skabt store dele af sin formue på gode politiske kontakter. En af Abramovichs talsmænd gør det dog klart, at Abramovich er blevet hovedrig på grund af sin ledelsesekspertise og finansielle kløgt, og ikke på grund af politiske forbindelser, skriver Wall Street Journal.

Når det kommer til store yachter er amerikanerne dog førende - så længe det varer. Oracle-stifter Larry Ellison har den 138 meter lange Rising Sun og medstifter af Microsoft Paul Allen har sin 127 meter Octopus, som angiveligt er henholdsvis verdens største og næststørste privatejede yachter.

De fire længste yachter i verden ejes af arabiske kongelige, men de falder ikke ind under kategorien "privatejede".

Kilde: Wall Street Journal