Butiksansattes overarbejde er gratis

Små daglige portioner overarbejde uden løn er mere reglen end undtagelsen i butikshandelen, lyder anklagen fra fagforbundet HK.

Det er bandlyst og forbudt, men de ansatte finder sig i det. Det skriver Politiken.

»Selv om der står klokken 10.00 på vores mødeplan, forventes det, at vi er der klokken 9.30. I den anden ende arbejder vi også gratis. Vi får løn til klokken 18.00, men der er vi ikke engang begyndt at tælle kasse op. Afhængigt af hvor travlt vi har haft i løbet af dagen, er vi vel færdige et sted mellem kvart over seks og kvart i syv«, siger en anonym, mandlig butiksassistent i en nordjysk herretøjsforretning til Politiken.

For ham det gratis overarbejde i runde tal til en tabt arbejdsfortjeneste på 33.000 kroner om året, eller 34 gratis arbejdsdage.

Interessetimer kalder arbejdsgiverne fænomenet, der ikke er voldsomt i det daglige, men giver butikkerne ekstra indtægter i millionklassen.

»Vi oplever det hele tiden, og sådan har det været i årevis i alle typer af butikker. Arbejdsgiverne forventer en ekstra ulønnet indsats, og de ansatte retter ind. Selv små tankstationer kan finde på at forlange, at deres nye medarbejdere skal arbejde gratis på en vagt eller to, så arbejdsgiveren kan finde ud af, om de nu kan bruges i jobbet. Og de store supermarkedskæder holder sig heller ikke tilbage; man kan tilsyneladende stadig bilde et ungt menneske ind, at han kan blive direktør for Bilka, hvis bare han knokler som en sindssyg«, siger Kim Jensen, leder af den faglige afdeling i HK Handel, til Politiken.

For nylig lykkedes det HK at sikre efterbetalingen af næsten en kvart million lønkroner til en mand i det århusianske stormagasin Salling; så meget havde han arbejdet gratis i en længere periode.

Kilde: Politiken