Butikker skruer op for deltidsansatte

HK Handel frygter, at butiksområdet er på vej til at udvikle sig til en discountbranche, hvor ansatte på deltid fortrænger fuldtidsansatte.

Foto: Kim Dahl Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Supermarkederne har skruet op for andelen af unge deltidsansatte, som gør det muligt at holde længe åbent for de samme lønkroner.

Det skriver avisen.dk.

Nu kræver HK Handel særregler for deltidsansatte skrevet ind i den nye overenskomst, som ventes fastlagt om kort tid.

Fagforbundet frygter, at butiksområdet udvikler sig til en discountbranche, hvor uddannede salgsassistenter fortrænges af fritidsjobbere eller må arbejde i flere job for at betale regningerne.

»Det voksende antal af deltidsansatte er et stort problem. Det er et af de meget vigtige emner for os. Vi vil gerne have, at det at være ansat i en butik stadig er noget, man kan leve af,« siger Per Tønnesen, formand i HK Handel, til avisen.dk.

Beregninger fra HK Handel viser, at over 13.200 fuldtidsjob på butiksområdet er forsvundet fra 2003 til 2012, mens der er skabt 34.700 flere job på deltid.

Det er første gang, at overenskomsten for butiksansatte skal fornyes, siden et politisk flertal afskaffede lukkeloven.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet har de lange åbningstider skubbet endnu flere fuldtidsansatte ud i kulden.

»Der er en anderledes situation efter liberaliseringen af lukkeloven. Mange forretninger dækker de lange åbningstider ind med fleksible og ofte unge løsjobbere, og det sætter helt klart det uddannede personale under hårdt pres,« siger han.

HK Handel kræver, at deltidsansatte skal tilbydes de timer, der bliver til overs, når andre deltidsansatte holder op. På den måde skal butiksansatte over tid kunne tilkæmpe sig en fuldtidsstilling. Et andet konkret ønske er, at mindst halvdelen af medarbejderne skal være ansat fuld tid.

Dansk Erhverv, der udgør modparten i forhandlingerne om ny overenskomst, ønsker ikke at udtale sig på grund af de igangværende forhandlinger.