Business Gossip

Ugens op- og nedture i det danske erhvervsliv.

ARKIV udsendt 29.5.2015. Jørn Neergaard Larsen trækker sig som direktør i DA. ( direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen- S 09.38. Arbejdsgiverne vil tvinge flere væk fra sociale ydelser og over i job. Men kritikere advarer mod at underminere velfærdssystemet og øge den sociale ulighed. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere

Ugens nedture

Tys-tys afskeden
Det gik stille af, da DA (Dansk Arbejdsgiverforening) meddelte, at direktøren igennem knap 20 år, Jørn Neergaard Larsen, om føje tid forlader DA. Når man er fyldt 66 år, giver det da også mening, at der skiftes ud. Så måske derfor, at Neergaard-exitten fra DA stort set alene er omtalt som notestof. Men hovsa, hvad skete der i grunden i kulissen?

Gossipperne hører, at det ikke har været helt så gelinde bag fortæppet, som det umiddelbart ser ud på overfladen – i øvrigt er der andre i DA-ledelsen, der også takker af. Hvad der konkret er sket svæver i det uvisse. Man kunne forvente, at DA ville slå meget mere på stortromme, når så markant en stemme i den offentlige debat som Neergaard forlader kamppladsen.

Pudsigt i øvrigt, at formanden i DA er en mediemand, nemlig chefredaktør og adm. direktør Torben Dalby Larsen fra Sjællandske Medier A/S. Han er nu kommet på overarbejde med at finde en ny direktør. DA er lillebror i forhold til den store DI-organisation.

Møllerne vokser ikke ind i himmelen
Svenske Anders Erik Runevad har ikke sat mange fødder forkert, siden han for knap to år siden overraskende blev hevet ind til topchefstillingen i det Århus-domicilerede Vestas. Dengang lå Vestas-aktien i 110, nu er den på 325. Så der er givetvis meget lang snor til Runevad. Overlevelseskrisen i Vestas er forlængst afblæst.

På det seneste er flere store ordrer dog gået Vestas-næsen forbi, senest en norsk ordre. Samtidig har den amerikanske storbank Citigroup flyttet Vestas-anbefalingen fra neutral til sælg.

Der er igen-igen usikkerhed om PTC-skatteordningen i USA, der er afgørende for møllesalg i USA. Runevad & Co. går næppe i panik, men det kan være et varsel om, at Vestas-folkene fremover skal kæmpe lidt hårdere for at nå målsætningerne. Den bratte stigning i Vestas-aktien er over de seneste dage afløst af moderate fald.

Heller ikke Vestas-møllerne vokser ind i himlen.

Stadil stadig stenrig
Thorco-skibet er ladet med – tab. Den hastigt voksende Stadil-koncern med navnet Thornico med far og søn som ejerledere er rendt ind i problemer på søen. Datterselskabet Thorco Shipping taber penge, 100 mio. kr. i 2014, og trækker det samlede resultat i konglomeratet ned. Det ryster ikke Stadil-familien med sønnike Chr. Stadil på toppen, men det ændrer strategien.

Man kan nemlig ikke børsnotere et minusselskab, og derfor er børsnoteringen af Thorco Shipping-rederiet udskudt. »Vi er mindre aggressive, end vi har været før,« lyder det nu fra Christian Stadil. Om der ligger mere bagved, er ikke helt til at vide, men det er naturligt at bremse en anelse op, når modgang viser sig. Opbremsning som overordnet strategi er dog næppe fremtiden for Stadil’erne og Thornico-koncernen, som netop har slået sig op på – og tjent gode penge – ved at være aggressive, opkøbsivrige og vækstorienterede. Vi får se, måske er det bare en forkert sø, der har ramt The Stadils.

Ugens opture

Spis, drik og vær glad
Er det ikke som om, at vejrmeldningerne igen ser bedre ud? At troen på vækst er stigende? At selv politikerne har svært ved at finde negative historier til valgkampen? Måske er det bare mig? Og måske er det bare, fordi seniorredaktør Hansen er tilbage fra italienske Piemonte – og dermed igen styrer alt på redaktionen med jernhånd.

Noget tyder på, at danskerne også er ved at genfinde optimismen, når det gælder at skrue lidt op for forbruget. Det kunne man i hvert fald vælge at udlede af de regnskabstal, som fødevareproducenten Løgismose netop har afleveret. Et flot overskud er et cadeau til den koncern, som Jacob Grønløkke og familie har bygget op og solgt til en kapitalfond for mange millioner.

Grønløkkerne har simpelt hen vist sig at have tæft for, at danskerne gerne vil have lidt småluksus i det daglige, og det ryger direkte på bundlinjen. Kombinationen af gode produkter og »demokratiseringen« af adgangen, så varerne i stigende grad sælges i bl.a. Netto, har vist sig at have god effekt.

Den danske highflyer
USA har altid været kendt for at være stedet, hvor the sky is the limit.

En dansker gør nu klar til række ud efter himlen over New York.

Vi taler om stjernearkitekt Bjarke Ingels, arkitekten der nærmest først blev kendt i lille Danmark, da han var brudt igennem til den internationale arkitekthimmel.

Nu skal Bjarke Ingels tegne et nyt byggeri på Ground Zero på Manhattan. Her har man allerede bygget to nye World Trade Centre – og Bjarke Ingels skal lægge stil og streg til et center med navnet »2 World Trade Center’. Det bliver et enormt projekt, der dels vil handle om byggeri for milliarder, men først og fremmest får enorm signalværdi.

Det er prestigiøst over alle grænser og endnu et bevis på, at det alene er evnerne, der sætter begrænsningerne – og i hvert fald ikke stramme danske jantelovsbegreber – for Bjarke Ingels.

Vigtig stemme i aktiedebat
Det var måske ikke ugens største historie. At en flok flåede investorer i Amagerbanken er lykkedes med at samle en rund million kroner til at føre retssag mod staten trækker ikke mange overskrifter.

Alligevel var det en rigtig god nyhed. For at det er lykkedes Dansk Aktionærforening, med Niels Mengel i spidsen og foreningen Amagerinvestor at samle pengene, som muliggør retssagen om statens rolle i Amagerbankens krak, viser jo, at aktive kritiske aktionærer har en rolle at spille i dansk erhvervsliv.

Det handler om, at aktionærforeningen tager deres rolle seriøst og stiller spørgsmål og krav til virksomhederne. Det er en vigtig brik i en verden, hvor informationsstrømmene holdes tæt til kroppen, og hvor få tager ansvar for at sikre småinvestorers rettigheder.

Så godt arbejde skal det lyde herfra til Amagerbank-investorerne. Spændende bliver det at få belyst, om og hvad Statens repræsentanter – dvs. Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet – gjorde forkert op til bankens krak.