Brug hænderne på jobbet og undgå stress

Folk, der rent fysisk kan se resultatet af deres arbejdsindsats, bliver mindre syge og stressede, end kontorfolket.

Foto: Ditte Valente
Arbejdsglæden er langt større, stressniveauet lavere og sygefraværet mindre blandt folk, der producerer noget med hænderne, når de går på arbejde, end dem, der sidder foran en computerskærm hele dagen og ikke kan se resultatet af deres indsats. Det fortæller flere eksperter i arbejdsliv til avisen 24 timer.

"Mureren kan se huset for sig, bageren laver lækre boller, og ingeniøren kan se folk køre over Storebæltsbroen. Men hvad har man lige opnået ved at sidde foran en computer hele dagen og behandle 38 sager? For videnarbejdere kan det være sværere at se meningen med arbejdet, og samtidig har deres skrivebord det med aldrig at blive tømt for arbejdsopgaver. Så kan arbejdsglæden ryge," siger ekspert i arbejdsliv og stifter af Projekt Arbejdsglæde Alexander Kjerulf til avisen.Ifølge erhvervspsykolog Lene Thomsen skader det ikke kun arbejdsglæden at sidde på kontor hele dagen uden at kunne se resultatet af ens indsats. Det kan også føre til stress og sygdom.

Løsningen er dog ikke blot at springe fra jakkesættet og over i en kedeldragt.

”Nogle har ti tommelfingre, og det ville være et helvede for dem at være håndværker. Hvis de er bedre til at bruge hovedet, er det selvfølgelig det, de skal," siger Lene Thomsen til avisen.