Brug din nysgerrighed, når du vil lede på tværs af grænser

Værktøjskassen skal udvides, når du skal agere som globaliseret leder. Se svaret på denne uges dilemma her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Clara fra sidste uges ledelsesdilemma, der har været til afstemning på business.dk, er faldet lige ned i kulturkløften mellem indisk og dansk virksomhedskultur og syn på ledelse.

Se dilemmaet her:

Som projektleder for et dansk firma, der har outsourcet sine IT-opgaver til indiske specialister, er Clara løbet ind i det problem, at inderne ikke leverer det aftalte.

- Clara har gjort, som hun plejer at have succes med – i Danmark. Men det er ikke nok at gøre som man plejer, når man skal distancelede medarbejdere i et andet land med en anden kultur og andre traditioner på arbejdsmarkedet, siger Heidi Linderod, der er ledelsesrådgiver hos Lederne.

Heidi Linderod opfordrer Clara til at finde sin ”indre antropolog” frem og interessere sig for kulturforskellene:

- Hun skal undersøge, hvad der er kendetegnende for det indiske arbejdsliv, og hvordan det adskiller sig fra de danske normer. Det handler ikke om, hvilken facon, der er mest rigtig. Men simpelthen om at få samarbejdet til at glide og give resultater.

Først og fremmest skal Clara spørge sig selv, om den aftale om arbejdsopgaver, hun har lavet med inderne, nu også er så klar, som hun selv troede.

- Den har åbenlyst ikke været tydelig nok til at undgå misforståelser. På et marked som det indiske er man vant til at modtage meget udspecificerede arbejdsopgaver. Og når Clara har hørt et ”ja” fra inderne, er det måske snarere et ja til, at de har forstået, end et ja til, at de kan levere, siger Heidi Linderod.

Nu, hvor misforståelsen er opstået, skal Clara ikke forvente, at hun kan få en åbenhjertig og direkte dialog om, hvad der er gået galt. Den skandinaviske model med at adressere problemerne direkte kan virke stødende og uhøflig på mennesker, der ikke er vant til den omgangstone.

I stedet, mener Heidi Linderod, at Clara skal vænne sig til at følge op på opgaverne i langt højere grad end hidtil. Men vigtigst af alt: Relationerne mellem Clara og de indiske specialister skal styrkes. Derfor anbefaler Heidi Linderod, at Clara bliver sendt en tur til Indien:

- For at få samarbejdet til at fungere optimalt fremover skal Clara opbygge nogle personlige relationer til det indiske team. Det er altafgørende, at hun arbejder på relationerne og lærer at gennemskue, hvad kulturforskellene mellem Indien og Danmark helt konkret betyder, når man skal arbejde sammen, siger Heidi Linderod.