Brug de Danske Fordele

VL-døgnet 2009: VL-gruppe 67, arrangørerne af dette års VL-døgn, mener, at der er behov for at diskutere den danske model eller “supermodel”, som de kalder den. Virksomhederne skal kigge indad og finde deres egne løsninger, i stedet for at lade finanskrisen og forskellige globale tendenser bestemme, hvordan Danmarks konkurrencedygtighed og innovationskultur skal dyrkes i fremtiden.

Foto: Mads Nissen. Gruppe 67: De fire arrangører fra VL-gruppe 67 samlet på kajen uden for Det Kongelige Teaters nye Skuespilhus i København – fra venstre pr-direktør Lotte Hansen, journalist Mikael Lindholm, operachef Kasper Bech Holten og forfatter Hanne Vibeke Holst.
Læs mere
Fold sammen
Ingen løftede pegefingre
Hvad har det betydet for VL-døgnets udformning, at gruppe 67 er sådan en sammensat flok?

Kasper Bech Holten: “I gruppen har vi mange forskellige opfattelser af det her emne. Det er absolut ikke sådan, at vi skal fremlægge en formel for, hvordan Danmark får succes. Vi håber, at VL-døgnet kan udfordre deltagerne med en sammenblanding af at lytte til De sorte spejdere, at lege med Lego og at lytte til et stort udenlandsk hovednavn. Vi tror ikke, man går fra arrangementet med svar. Man går måske derfra med mere kvalificerede spørgsmål. Sådan er vores gruppe. Vi kommer ikke med løftede pegefingre.”

Lotte Hansen: “Vi siger ikke, at den danske model bare skal fortsætte i samme form. Det er nok nærmere noget med, at vi gerne vil finde plusser og minusser og evt. finde mulige retninger for fremtiden. Vi vil prøve at se den danske model fra samfundsperspektivet og fra den enkelte leders synspunkt.”

Hanne Vibeke Holst: “Jeg tror, at vores brede sammensætning i gruppe 67, hvor vi dog har en lille overvægt af kreative fag, betyder, at vi ikke har mange blinde vinkler. Vi ser alle sammen noget forskelligt. Man kan sige, at vi er mere widescreen end de fleste. Vi kan belyse og inspirere hinanden. Bare det, at kønnet er på dagsordenen som et selvstændigt punkt til VL-døgnet, er et udslag af vores sammensætning.”

Kan lederne gå hjem med lidt mindre frygt i kroppen efter VL-døgnet?

Lotte Hansen: “Nej, det tror jeg ikke. Det handler om at sige, at vi ikke ved, om det hele arter sig, selv om lederne ved, hvad de selv vil. Man skal nok tænke på lidt mere end sin egen matrikel og bundlinje. Det handler måske om at tage et medansvar for hele samfundet.”

Kasper Bech Holten: “Tvivl er nok et grundlæggende vilkår for danskerne. Man ævler og kævler for at nå frem til en løsning. Og måske er der i virkeligheden en værdi i det.”

Hanne Vibeke Holst: “Det handler om at diskutere færdig. Men jeg vil da være ked af, hvis folk gik tyngede fra VL-døgnet. Jeg håber, at folk bliver inspirerede og finder en kreativitet i sig selv. Mange mennesker har været stressede i mange år. De har ikke haft tid til at tænke på noget nyt. Nu har vi tid til at stikke fingeren i jorden og opdyrke nogen af de områder, som har ligget brak i nogle år. Når man taler fyringsrunder, så er det også vigtigt, at man ikke bare skiller sig af med alt, hvad der ikke tjener penge lige nu.”