Brøndby er hans hjerteblod

På trods af en række skandaler og fejlslagne dispositioner sidder den mangeårige Brøndby-formand Per Bjerre­gaard solidt på magten i vestegns­klubben.

Foto: Simon Bohr.
Læs mere
Fold sammen
At Brøndby IFs formand Per Bjerregaard nu igen befinder sig i centrum af en personlig konflikt, der kan matche enhver dansk superligakamps spændingsniveau, er ikke overraskende. For er der noget, der kendetegner Brøndby-formanden, så er det evnen til at bringe sig selv i udfordrende situationer.

Per Bjerregaard er ellers på mange måder en succes­historie, der i alle årene har været nært forbundet med fodboldklubben Brøndby.

Per Bjerregaards livskarriere inden for fodboldverdenen begyndte dog meget langt fra Brøndby. Karrieren begyndte i KB, hvor Per Bjerregaard som dreng mødte op direkte fra sin jyske fodboldklub i Randers med anbefalinger fra sin træner.

Brevet fik Per Bjerregaard ind i KB, men han faldt aldrig til i københavnerklubben og rejste snart efter til Brøndby. Her faldt han langt bedre til, og om sine oplevelser i begyndelsen af sin fodboldkarriere har Per Bjerregaard tidligere sagt:

»Den fodboldklub og det kammeratskab, det fik en afgørende betydning for mit liv.«

Den aktive karriere som fodboldspiller blev dog senere lagt på hylden til fordel for en uddannelse til læge. Uddannelsen blev gennemført med højt gennemsnit, og i årene efter fik Per Bjerregaard opbygget den største lægepraksis på Sjælland. Han opnåede samtidig at arbejde sig op som formand for Brøndby IF, og undervejs ansatte han Finn Laudrup som træner for førsteholdet.

I 1981 nåede Brøndby IF den bedste række, og der har klubben holdt sig lige siden. Per Bjerregaard var den ubestridte lederfigur i Brøndby, og han høstede stor anerkendelse for klubbens resultater. Samtidig blev det dog mere og mere klart, at hans magt i klubben voksede sig så stor, at den i dag ifølge flere eksperter og kritikere udgør et alvorligt problem for klubben.

De uheldige sager med Per Bjerregaard i hovedrollerne er da også svære at komme udenom. I begyndelsen af 1990erne mødte Per Bjerregaard børsspekulanten Leif Jensen, og de to udtænkte i fællesskab børsnoteringen af selskabet bag fodboldholdet.

Samtidig opstod tanken om at gøre fodboldforretningen mindre afhængig af resultaterne på grønsværen. Det skulle ske ved at eje en bank – og Per Bjerre­gaard satsede derfor alt på at overtage banken Interbank i 1992.

Den planlagte finansiering glippede dog, hvilket kastede Per Bjerregaard ud i hans livs stormvejr og efterlod klubben med en gæld tæt på en halv milliard kroner.

Økonomien blev dog bragt tilbage på sporet i årene efter, og i 1996 blev Brøndby dansk mester igen. I 2002 kunne Per Bjerregaard sætte personlig trumf på sin genrejsning af Brøndby IF, da det lykkedes ham at hente Michael Laudrup til klubben som cheftræner.

Skandalerne ramte dog igen, da Brøndby IF i 2005 forgæves forsøgte at opkøbe Bella Center for omkring 700 mio. kroner. Et overtagelsesforsøg der skete bag om ryggen på den siddende bestyrelse og ledte til hård kritik af Bjerregaard for en enevældig ledelsesstil.

Skandalen om Bella Center blev fulgt op af lange og mislykkede forhandlingsforløb omkring en forlængelse af Michael Laudrups kontrakt. Forlængelsen blev i stedet til en fyring og en hurtig ansættelse af Per Bjerregaards søn som sportsdirektør. En ansættelse kritikerne igen så som et udtryk for magtfuldkommenhed.

På trods af de uheldige sager er opbakningen og respekten for Per Bjerregaard blandt mange tæt på Brøndby dog stadig stor.

»Per Bjerregaard betyder alt for Brøndby. Han repræsenterer klubben og har bygget den op, og det kan ingen tage fra ham. Og lige meget om det giver problemer at have en stærk klubmand i spidsen, så mener jeg, Bjerregaards kompetencer og betydning for klubben klart opvejer de udfordringer,« siger Ejvind Sandal, der stoppede som formand i Brøndby i 2007.