Brødre klar til eksamensbordet

Udsugningsbord. Esbjerg-brødre har i flere år udviklet på et udsugningsbord til jern- og metalindustrien, hvor skadelige partikler suges ud nedefra.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved første øjekast kan det godt ligne en grill, og brødrene Jørgen og Svend Friis' nyskabelse kan da også sagtens rigges om til det firmafestvenlige formål.

Men deres nyudviklede arbejds- og udsugningsbord til jern- og metalindustrien har en anderledes alvorlig baggrund. Metalarbejdere i årevis har påført sig selv øget risiko for alvorlige sygdomme, når de har svejset, slebet og skåret i metal.

Farlige gasser, røg og støv er ganske vist suget ud, men ofte har de skadelige stoffer passeret ansigtet, inden de er ude af farezonen.

Resultatet er øget sygefravær og risiko for livstruende sygdomme som kræft.

- Jeg har haft ideen i mange år, idet jeg har været i flere firmaer uden at være tilfreds med udsugningen. Man bliver dårlig af det, og de hidtidige anlæg har ikke kunnet fjerne de skadelige partikler 100 procent, siger Svend Friis.

Nyt anlæg tager det heleEsvents nye udsugningsanlæg bryder med de gængse principper ved at suge de skadelige partikler ud nedefra.

To parallelt virkende elmotorer sørger for at transportere op til 2500 kubikmeter luft ud i timen, så partiklerne ikke kan gøre skade på de medarbejdere, der udfører metalbearbejdningen.

- Med dette anlæg kan du ikke lugte, at der svejses, fordi det er i stand til at opsuge det hele. Det er meget egnet til rustfri svejsning, der er særlig kritisk, siger Svend Friis.

Svend Friis, 56 år, er uddannet smed og maskinarbejder, og hans to år ældre bror Jørgen er elektriker og har mange års erfaring med maskinstyringer. Udviklingsarbejdet har foregået over flere år, og den første serie på ti udsugningsborde er nu produceret.

I hele forløbet har Arbejdstilsynets kontor for videngrundlag været med på sidelinjen, ligesom arbejdsmiljøfirmaet Acou-safe og EU Vest har medvirket på deres styrkeområder.

Esvent-produktet er CE-mærket, opfylder alle lovkrav og er med en listepris på 17.000 kr. en overkommelig investering for mindre metalvirksomheder.

Produktionen foregår hos LNT Industri A/S i Esbjerg, og den blå pulverlakering er påført hos Jyllak i Agerbæk. Montage og test foregår i de lejede lokaler i Esbjerg.

Eksamen i FredericiaDen store eksamen bliver på Metal 2006 i Fredericia, hvor nyskabelsen for første gang præsenteres for en større kreds af potentielle kunder. Det mobile arbejds- og udsugningsbord kan ved større konstruktioner også kobles om til traditionel punktud-sugning.

- Al vores fritid går med det, og man skal ikke begynde at gøre det op i timer. Vi har det sjovt, når vi arbejder med udviklingen, men nu skal det til at sælges. Når de første ti er solgt, laver vi ti til, siger Svend Friis.

Ligesom broderen har han tænkt sig at holde fast i jobbet hos Arovit Petfood.

Svend Friis har tidligere drevet maskinfabrik men indrømmer, at det kræver sine mænd at begynde helt forfra igen.

- Vi er løbet ind i en mur mange gange. At konstruere udsugningsbordet er ikke det værste. Det er alle de der godkendelser. Det hele har nok taget et par år mere, end vi havde regnet med, siger Svend Friis.