Broder Grene har dybe rødder

Mikkel Grene står i spidsen for den nye Søstrene Grene-generation. Han skal føre grenene videre til udlandet og samtidig beholde firmaets gamle rødder.

Mikkel Grene står i spidsen for familieforetagendet Søstrene Grene og vil i løbet af de næste par år åbne 100 nye forretninger. Foto: Søstrene Grene Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Mikkel Grene var lille, traskede han tit rundt i sine forældres butik. Han gik fra den ene trækasse til den anden og studerede de mange himstergimster. Søstrene Grene var dengang et stort slaraffenland, hvor Mikkel Grene knap nok kunne nå de nederste hylder. I dag er det ikke noget problem, og nu styrer han de 63 butikker, som ligger både i Danmark og udlandet, sammen med sin bror Cresten Grene.

Mikkel Grene er endnu en gren på det 40 år gamle familietræ. Det var ellers ikke meningen, at han skulle blive en del af familiefirmaet. Planen var at danne sit eget træ og blive videnskabsmand. Det kom sig af, at der i hans barndomshjem blev vendt mange filosofiske emner, der trak ham mod akademikerverdenen. Det hele drejede sig ikke om Søstrene Grene.

Men som i mange andre familieforetagender var det svært ikke at blive tiltrukket af den verden, forældrene levede i. Det var planen, at han bare skulle tjene lidt penge som butiksekspedient, inden han rykkede videre til universitetet. Men han endte med at blive hængende. Nu står han med ansvaret for et Søstrene Grene i vækst. Planen er at åbne 100 butikker i løbet af de næste to år. Første stop er Japan, hvor en cirka 300 kvadratmeter stor butik åbner i Tokyo i midten af december.

Mikkel Grene har i 23 år turneret rundt på forskellige poster i firmaet. Alt lige fra at være en del af indkøb til i dag at sidde som administrerende direktør. Selv om han er glad for nips, er det blevet klart, hvilken Søstrene Grene- kasse han passer bedst i.

»Der var engang en journalist, der spurgte mig, hvad modefarverne blev det næste år. Det skal man altså ikke spørge mig om, for det har jeg ingen idé om. Så det er bestemt ikke min stærke side.«

Mikkel Grenes personlige liv kører efter et lige så stramt koncept som Søstrene Grene. Aktiviteterne passer mere eller mindre ned i trækasser, og der ikke mange afstikkere i form af løb eller musik i hans fritid. Mikkel Grene har ifølge ham selv to prioriteter – familie og arbejde. Og de to ting fungerer som en symbiose.

»Det er en livsstil at arbejde i Søstrene Grene. Det var meget det, jeg blev bidt af. Den særlige atmosfære, der er omkring konceptet.«

Det gør det også nemmere for Mikkel Grene at forene de to ting. Mange af familiemedlemmerne arbejder i Søstrene Grene – inklusive hans kone. Mikkel Grenes børn, der tæller en pige på 14 år og et tvillingepar på ti, er endnu ikke store nok til at blive sat bag kassen. Men alligevel er de involveret i Søstrene Grene. Både i hjemmet, hvor firmaets produkter både bliver brugt til måltider og leg, og når lommepengene skal spenderes.

»De elsker butikkerne. Der er ikke noget, der gør mig mere glad, end hvis de siger, at de hellere vil i Søstrene Grene end i BR.«

Det var, da Mikkel Grene fik sit eget projekt i midten af 1990erne, at han mærkede, hvor han bedst kunne byde ind med noget nyt til familieforetagendet. Efter sin fars død fik han ansvar for at sprede Søstrene Grene-konceptet ud over den danske landegrænse. Her følte han, at han kunne skabe sit eget aftryk i firmaet og danne nye skud på familietræet – en ting, der har været vigtig for ham i forhold til at skulle følge forældrenes fodspor.

Det har været en kunst at etablere butikker på den anden side af jordkloden og samtidig holde fast i et familiekoncept og en Søstrene Grene-ånd. Mikkel Grene betegner det som den største udfordring, fordi han føler et stort personligt ansvar. Og det kan man ifølge hans kollega Bjørn Bach Eriksen mærke på den måde, Mikkel Grene møder mulige samarbejdspartnere. Det er en målrettet, deltaljeret, men også varm person, der styrer slagets gang. Lige meget, om de interesserede har en stor kapital, bliver de vendt og drejet for at sikre, at de forstår og deler de værdier, der ligger i virksomhedens DNA. Ifølge Mikkel Grene er det naturligt for ham at forene sin person og arbejdsrolle, fordi han er blevet flasket med en række læresætninger.

»Man skal have en god arbejdsdisciplin og turde at tro på sig selv og gøre tingene anderledes. Mine forældre har været fortalere for at gå imod strømmen og udvikle tingene på en anden måde. At turde det og turde tro på sig selv, også selv om alle andre siger, at vi skal gøre det på en anden måde.«