Bred opbakning til kvindekvoter i Tyskland

Syd for grænsen er den borgerlige regering på vej med lovgivning for kvindeandelen i både bestyrelser og direktioner.

Arbejdsminister Ursula von der Leyen - lovgivningen kommer Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyskland diskuterer lige nu på livet løs, om man skal lovgive om kvindeandelen i virksomhedernes ledelser, og langt ind i de borgerlige partier er der opbakning til at tvinge erhvervslivet med kvoter. Mange ønsker, at reglerne skal gælde for både bestyrelser og direktioner, og arbejdsministeren har allerede varslet et lovforslag.

Her er de enkelte partiers holdninger.

FDP

De liberale ser lovgivning om kvindekvoter som et indgreb i den private aftalefrihed og tager som parti afstand fra tanken. Europa-parlamentsmedlemmet Silvana Koch-Mehrin, som sidder i FDPs partiledelse, udelukker dog ikke, at man truer virksomhederne med lovgivning, hvis ikke de af sig selv får flere kvinder i ledelsen.

CDU/CSU

Tvillingepartierne har ingen klar linje. Familieminister Kristina Schröder (CDU) ønsker kun en „markedsregulering“, som vil tvinge virksomhederne til at fastlægge en kvindekvote selv og offentliggøre den, hvorefter de skal nå den i løbet af to år. Men arbejdsminister Ursula von der Leyen (CDU) varsler, at regeringen vil fremsætte et lovforslag allerede i år. Forslaget vil kræve en kvindeandel på mindst 30 procent i børsnoterede virksomheder, og grænsen skal gælde for både direktioner og bestyrelser. Frauen Union, CDUs kvindeorganisation, har længe krævet lovgivning, hvis ikke der i 2013 er sket ”tydelige fremskridt”, og det kunne blive et kompromis.

SPD

Socialdemokraterne ønsker en generel 40 procentskvote for bestyrelser indført straks. Kvoteregulering af direktioner skal indføres i etaper.

De Grønne

Kravet er en 40 procentskvote for bestyrelser, gældende fra 2017, og en form for kvoteregulering af direktioner.

Venstre ("Die Linke")

Venstrefløjen vil have lige mange kvinder på alle ledelsesniveauer i virksomhederne, altså en 50 procentskvote, som skal indføres gradvist.