Bred enighed: Flere unge på ingeniørstudiet

Venstre og Socialdemokraterne vil have flere unge til at vælge ingeniørstudiet. En prognose viser, at der vil mangle 10.000 ingeniører om en halv snes år, hvis der ikke sættes ind.

ARKIVFOTO. Danmarks første ESA-astronaut, den 38-årige Andreas Mogensen, besøgte Aalborg Universitets satellitlaboratorium. Her så han bla.de ingeniørstudendes nye AAUSAT5 satellit som de har lavet til at overvåge skibstrafikken ved Grønland, og han hørte om de andre "hjemmelavede" satellitter er allerede er i kredsløb. Andreas Mogensen skal efter planen sendes op til den internationale rumstation ISS i september i år. Her ser han satellitten som studerende Kasper Hemme holder i hånden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere danske unge skal uddannes til ingeniører.

Det er den fælles melding fra Socialdemokraterne og Venstre, efter en ny fremskrivning ifølge Børsen har vist, at de danske virksomheder vil mangle 10.000 ingeniører i 2025.

Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen (V) mener, at der er tre løsninger på problemet:

»For det første er der brug for en bedre gymnasiereform, der sikrer, at de unge studenter har de rette kombinationsmuligheder af fag. For det andet skal vi have flere unge til at søge fra erhvervsuddannelserne til diplomingeniøruddannelsen. Og for det tredje skal DTU og Aalborg Universitet optage flere på ingeniøruddannelsen,« siger han.

Samtidig imødeser Esben Lunde Larsen, at det kan blive nødvendigt at rekruttere ingeniører fra andre europæiske lande.

»Udenlandsk arbejdskraft er også en mulighed, men jeg ser for mig, at vi også kan nå at optage flere studerende over en årrække, så vi selv kan løse problemet,« siger han.

Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører, Jeppe Bruus (S), siger, at det er helt åbenbart, at flere skal læse til ingeniør.

»Vi er nødt til at sikre, at virksomhederne kan rekruttere arbejdskraft både ude og hjemme, når de har behovet, så vi skal i fællesskab sørge for, at flere får smag for ingeniørfaget,« siger han.

»Det skal starte allerede i folkeskolen, Det har vi sikret med folkeskolereformen og med gymnasiereformen, hvor der blandt andet skrues op for matematik. Det er lykkedes at få flere ind på ingeniørstudiet, men der er brug for et solidt træk til hele vejen rundt,« lyder det fra den socialdemokratiske ordfører.

Samtidig nævner han det pres, der fra politisk side nu lægges på de unge, når det gælder udsigten til at gå et job efter endt studietid.

»Selv om det ikke altid er lige populært, er vi begyndt at sige, at det ikke nytter noget at have et ensidigt optag på nogle uddannelser, hvor jobudsigterne er for ringe. Vi skal prøve positivt og med pres at få de studerende til også at vælge ingeniørstudiet,« siger Jeppe Bruus.