Bortvist direktør: En barsk oplevelse

Kurt Mikkelsen var direktør og medejer af en mindre entreprenørvirksomhed. Han ville gerne sælge sin aktier i virksomheden og blev efterfølgende bortvist. En bortvisning, som retten fandt var ugyldig.

Kurt Mikkelsen fik via en retssag kendt sin bortvisning ulovlig og fik tilkendt en erstatning på tre måneders løn. I dag arbejder han som arkitekt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Pak din computer sammen og tag dit overtøj.« Sådan lød den besked, som tidligere direktør Kurt Mikkelsen fik få dage efter jul for fire år siden. Han var ansat i et mindre entreprenørvirksomhed i det jyske, som han var medejer af via en aktiepost.

Virksomheden mente pludselig, at Kurt Mikkelsen havde misligeholdt sin ansættelseskontrakt og optrådt illoyalt blandt andet ved at godkende ekstraregninger vedrørende et større byggeprojekt. Herudover ville Kurt Mikkelsen sælge sine aktier i selskabet, der var en del af forudsætningerne for sin ansættelse.

Kurt Mikkelsen fremhæver, at virksomheden var blevet orienteret om regningerne ved byggeprojektet, og organisationen Lederne tog sagen i retten. Den tog knap et år, og bortvisningen blev kendt for ugyldig. Kurt Mikkelsen blev tilkendt en erstatning på cirka 460.000 kroner plus sagsomkostninger svarende til løn i sin opsigelsesperiode. Retten fandt dog, at det ikke havde været urimeligt at afskedige Kurt Mikkelsen.

Han er chokeret over, at hans ansættelse skulle ende i den hårdest mulige sanktion i form af en bortvisning. Der er tale om en entreprenørvirksomhed, der blev etableret for få år siden, og Kurt Mikkelsen var med fra begyndelsen.

Troværdigheden på spil

Kurt Mikkelsen ønsker ikke navnet på virksomheden frem, men Berlingske Business er bekendt med navnet og har fået lov til at læse sagen, der faldt ret klart ud til hans fordel.

»Jeg tror, at bortvisningen kom, fordi jeg op til jul sagde, at jeg gerne ville sælge mine aktier, men det kan jeg ikke vide. Det var meget ubehageligt, fordi der for alvor blev sat spørgsmålstegn ved min troværdighed. Efter jeg var blevet bortvist, blev min PC gennemrodet for at finde beviser på, at jeg har gjort noget forkert. Det virkede, som om alt kunne bruges, og det er en meget hård måde at komme ud af en ansættelse på. Jeg hele vejen igennem følt, at jeg altid har gjort mit ypperste,« siger Kurt Mikkelsen, der i dag er kommet oven på igen. Men han har helt bevidst søgt og fået arbejdet uden for entreprenørbranchen.

»I den tid, der gik indtil sagen blev afgjort, lavede jeg ikke noget. Det var et meget træls år. Mange går halvvejs op i limningen, når de kommer ud for noget som dette, men man er nødt til at tro på sandhenden, og at sagen går den rigtige gang i retten, Samtidig er det vigtigt at have familien bag sig,« siger Kurt Mikkelsen.

Selv om han var direktør, og medejer af virksomheden, var han ansat på det, der beskrives som funktionærlignende vilkår. Det er ikke tilfældet for de direktører, der er ansat direkte af en bestyrelse. Men Lederne understreger, at problemstillingerne i høj grad er de samme. Når de absolutte topchefer får silkesnoren sker det uden for funktionærloven. De bliver normalt fritstillet og får en kompensation, der står i deres kontrakt.